IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании за търговия на дребно са платили само 13% от наемите си

Собствениците на магазини се готвят за по-строга блокада, която ще нанесе удар на търговията до Коледа

15:46 | 02.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Компаниите за търговия на дребно във Великобритания са платили само част от дължимия наем за последното тримесечие в момент, когато британските търговски улици са подложени на растящ натиск със затягането на ограниченията заради коронавируса, пише Financial Times.

Собствениците на магазини са платили 13% от наемите си към вторник, когато беше последният ден за плащане за трите месеца до края на годината, сочат данни на платформата за управление на бизнес имоти Re-Leased. Това е значително по-малко спрямо предходната дата за плащане на 24 юни.

„Ако сте търговец на дребно, се питате дали ще имате достъп до магазина си след три месеца. Може да задържите малко плащането, може да видите какви отстъпки ще получите от собствениците на имоти“, казва Калеб Дун, анализатор на бизнес имотите в Re-Leased.

Перспективата за по-строги мерки за блокада създава особена заплаха за търговията на дребно и хотелиерската индустрия, които разчитат на силна търговия по Коледа, за да преминат през по-слабите месеци след това.

Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на профсъюза UK Hospitality, съобщи, че индустрията генерира около една трета от приходите си през последните два месеца на годината.

„Има риск зараждащото се възстановяване през лятото да спре. Това ще бъде много лошо“, казва Брайън Бикел, главен изпълнителен директор на компанията Shaftesbury, която е голям собственик на имоти в квартал Уест Енд в Лондон.

Shaftesbury съобщи миналия петък, че е получила 41% от дължимите й наеми за периода между март и края на септември. Компанията все още не е обявила какъв процент от наемите е получила за настоящия период.

Приходите от наеми от офис и индустриални площи се представят по-добре с равнище от съответно 32% и 18% на събраните наеми, показва анализ на Re-Leased на 35 хил. наемни договора за бизнес имоти. На 24 юни те са платили съответно 23% и 16% от дължимите наеми.

Очаква се обаче повече наематели да платят наемите си. Малко под три четвърти от дължимите наеми на британски собственици на имоти за трите месеца от 24 юни вече са платени, сочат данни на консултантската компания за недвижими имоти Remit Consulting. Компаниите за търговия на дребно са платили около две трети от дължимите суми.

Но някои наематели просто не могат или няма да платят, оставяйки британските собственици на бизнес имоти с неплатени наеми на обща стойност над 3 млрд. паунда от началото на пандемията, дефицит, който вероятно ще нарасне.

„Всички сигнали сочат за неплатени наеми на обща стойност 4,5 млрд. паунда до края на декември, което е твърде висока планина, за да могат компаниите и собствениците на имоти да я изкачат сами“, коментира Мелани Лийч, главен изпълнителен директор на Британската имотна федерация, която представлява собствениците на имоти.
Тя поиска от правителството да удължи подкрепата с грантове на изпитващи затруднения наематели и да покрие наемите в някои случаи.

Решението на правителството да удължи забраната за принудително извеждане на наематели на бизнес имоти до края на декември даде на компаниите допълнителна глътка въздух, но обезпокои собствениците на имоти.
„Макар че за много компании възстановяването все още е изложено на риск и допълнителна помощ ще е от жизненоважно значение, продължаваме да виждаме добре капитализирани компании, които се възползват от намесите на правителството и отказват да плащат наем“, отбелязва Лийч.

Това утежнява положението на някои собственици на имоти, които не могат да изпълнят собствените си ангажименти по договори с кредитори.

Веригата пекарни Greggs, която е платила всичките си наеми до момента, съобщи, че „наблюдава внимателно положението“, тъй като не иска „да губи“, когато конкуренти се договарят за отстъпки със собствениците на имоти.

Положението вероятно няма да се подобри до края на годината, казва Стеф Йетс, старши консултант в Remit Consulting. „Перспективите изглеждат мрачни и макар премиерът да намеква, че настоящите ограничения може да останат в сила шест месеца, периодът може да е много по-дълъг“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още