Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

България е на 14-о място в света по ръст на цените на жилищата

Цените на жилищата на глобални ниво нарастват с най-бавния си темп от две години насам, съобщава консултантската компания Knight Frank

България е на 14-о място в света по ръст на цените на жилищата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 14-о място в света по ръст на цените на жилищата в индекса на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие. Компанията отчита ръст на цените на жилищата у нас за периода юли-септември на годишна база от 7,5% и от 2,8% на тримесечна основа.

С тези си резултати България слиза с още две позиции надолу в индекса на компанията спрямо второто тримесечие на 2018 г., когато заемаше 12-о място с ръст на цените от 8,2% на годишна основа.

Още по темата
Хонконг се завръща на първото място в класацията на Knight Frank с ръст на цените на жилищата от 15,7% на годишна база през третото тримесечие, както и от 2,3% спрямо второто тримесечие. Компанията обаче очаква ръстът на цените на жилищата в града държава да се забави през 2019 г. заради търговските спорове, засилването на китайската валута и предложения данък върху незаетите жилища за предприемачите.

Малта, която оглави индекса през второто тримесечие, сега остава на второ място, като цените на жилищата в островната страна също са отбелязали годишен ръст от 15,7%, но спрямо второто тримесечие са се повишили само с 1%.

Словения запазва третото си място в индекса с ръст на цените от 13,4% на годишна основа и 4,2% спрямо предходното тримесечие. Челната десетка се допълва от Литва (+11,5%), Унгария (+10,5%), Турция (+10,5%), Мексико (+9,9%), Холандия (+9,3%), Китай (+8,9%) и Сингапур (+8,8%). Преди България са също Латвия, Ирландия и Колумбия.

На другия полюс е Саудитска Арабия, която заема последно място в индекса на Knight Frank със спад на цените на жилищата от 3,7% на годишна основа през третото тримесечие. Сред десетте най-слаби жилищни пазари в света се нареждат още Финландия, Швеция, Израел, Украйна, Австралия, Бразилия, Италия, Мароко и Полша.

Само в осем страни е отчетено годишно понижение на цените на жилищата през третото тримесечие, а в Италия запазват равнището си. Швеция попада в тази група за първи път от шест години.

Средната цена на жилищните имоти в 57-те страни и територии, включени в индекса на Knight Frank, е нараснала с 4,9% в годината до септември, което е най-бавното годишно увеличение за последните две години. Компанията отбелязва, че ниските лихвени проценти и силният прираст на населението са стимулирали инфлацията години наред, но по-високото предлагане на нови апартаменти и затягането на правилата за отпускане на кредити е довело до обрат в движението на цените. Само преди две години цените на жилищата са нараснали с 11% на годишна основа.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която е представена с три страни в топ десет през третото тримесечие. Цените в региона са отбелязали средено покачване от 7,6%, докато в Западна Европа повишението достига 4,3% на годишна основа. Словения, Литва и Унгария отбелязват двуцифрен ръст на цените в годината до септември. Сред факторите за увеличаването на цените на жилищата в региона Knight Frank посочва повишаването на заплатите и подобряването на достъпа до ипотечно кредитиране.

Мексико се представя най-силно в Латинска Америка с ръст на цените от 9% на годишна база. Нова Зеландия, която въведе забрана за закупуване на съществуващи жилища от чужденци през юли, отчита забавяне на покачването на цените на жилищата от 6,6% на 4,9% през третото тримесечие.

САЩ отчитат най-бавния си годишен ръст на цените на жилищата от последното тримесечие на 2016 г. Повишаването на лихвите по ипотеките е довело до намаляване на достъпността на жилищата, отбелязва Knight Frank. Продажбите на съществуващи жилища в страната са се свили с 9,3% на годишна база, докато спадът при новозапочнатите жилища достига 8,7% през ноември по данни на S&P CoreLogic Case Shiller.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
30
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като икономика сме кръгла нула. Като демография сме поне минус 50 000 годишно. Земята се разпродаде. Забегналите в чужбина все повече ще се устройват в чужбина и особено децата им, които често и не знаят български. Демек - по-малко ще купуват тук. Руснаците бяха до време. Кой ли ще купува? Та то само в Европа има не 14 а над 2 пъти повече страни, които са по-добре от нас като развитие в т.ч. съседни - Сърбия, Македония, Косово, Албания, Черна гора и т.н. Краденето е факт ама с пари от крадене на еврофондове и присвояване на бюджет да развиваш строителство няма да е задълго. Не е нормално. *** се население към големите градова ама такъв балон и ръст не е нормален. То население се *** в целия свят. Даже Германия е с обезлюдени селски райони вече. То по селата няма млади вече да се местят. Достъпността на жилища за младите хора и семейства е лоша и така те още повече бягат по чужбина.
3
 
45
 
2
преди 3 месеца
и на 1-во по намаляване на населението, нещо не е наред.....
5
 
55
 
1
преди 3 месеца
На челни места по формирането на имотни балони сме. Но имотните агенции са на друго мнение. Там всичко е спокойно. Имотен балон няма... Докато не се спука..

Още от По света
След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат