IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ растат рекордно и през юли

Бързането на купувачите е породено от липсата на предлагане, което вероятно ще остане по-слабо от търсенето през идните пет до десет години

10:05 | 08.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с 18% през юли спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на глобалната компания за имотни данни CoreLogic, цитирани от Bloomberg.

Това е най-големият 12-месечен ръст на индекса от началото на воденето на статистика преди 45 години. На месечна база цените на жилищата са се повишили с 1,8% през юли спрямо юни.

„Нарастването на жилищните цени продължава да ескалира с навлизането на представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) в най-активните им години за закупуване на жилище, стремежа на наемателите да избегнат резкия ръст на наемите и инвеститорите с дълбоки джобове, които движат търсенето“, коментира Франк Мартел, президент и главен изпълнителен директор на CoreLogic.

Бързането на купувачите на жилища на фона на изключително ниските лихви по ипотечните кредити е породено от липсата на предлагане, като проблемът едва ли ще бъде разрешен през идните пет до десет години „без по-агресивни стимули за строителните компании да изграждат нови жилища“, се казва в съобщението. Имоти Имоти

Темпът на растеж се очаква да се забави значително, прогнозира CoreLogic.

До юли 2022 г. се очаква покачването на цените на жилищата да се забави до темп от 2,7% на годишна база, тъй като продължаващите предизвикателства пред достъпността възпират някои потенциални купувачи.

„Ръстът на цените значително надхвърля ръста на доходите и подкопава достъпността“, коментира Франк Нотафт, главен икономист на CoreLogic. „През идните месеци това ще охлади търсенето и ще доведе до забавяне на ръста на цените“, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Да се готвим ли за нова 2008-***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още