Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата във Великобритания растат преди края на данъчната ваканция

Броят на новите продавачи е намалял с 21%, сочат данните на имотен портал

Цените на жилищата във Великобритания растат преди края на данъчната ваканция

Снимка: Bloomberg

Офертните цени на жилищата във Великобритания неочаквано са нараснали през януари и началото на февруари, тъй като купувачите са продължили да търсят имоти, въпреки че е твърде късно да се възползват от изтичащите скоро данъчни стимули, показва допитване на имотния портал Rightmove, цитирано от Ройтерс.

Средните цени на имотите, които излизат на пазара, са се повишили с 0,5% спрямо предходния месец до 318 580 паунда, след като намаляваха три поредни месеца. На годишна база ръстът е с 3%.

Данните за цените през февруари на Rightmove са набрани между 10 януари и 6 февруари.

През първата седмица на февруари посещенията на сайта са скочили с 45% спрямо същия период на миналата година, а броят на договорените продажби е нараснал със 7%.

Но новите продавачи са намалели с 21 на сто вероятно защото вниманието на семействата е отвлечено от онлайн обучението по време на възобновените блокади заради коронавируса в страната.

Още по темата
„Настоящата блокада от една страна отново мотивира търсене от купувачите, но ограниченията също така са фактор, ограничаващ новото предлагане, което води до известен скромен натиск към повишаване на цените“, коментира Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.

„Има силни признаци, че търсенето от новите купувачи няма да се озове на ръба на пропастта след 31 март“, допълва той.

Миналата година финансовият министър Риши Сунак обяви освобождаване от имотен данък на покупки до 500 хил. паунда (690 хил. долара), което трябва да изтече на 31 март.

Данъчната ваканция предизвика бум на имотния пазар след въвеждането й през юли. Но заради забавянията в процеса по прехвърляне на собствеността 100 хил. договорени покупки вероятно няма да бъдат финализирани преди крайния срок, сочат данните на Rightmove, цитирани от Bloomberg.

„Изглежда, че желанията на много купувачи да сменят жилището си не зависят от потенциалните спестявания“, пише имотният портал.

Други индикатори за жилищния пазар във Великобритания сочат, че бумът започва да отслабва.

Миналата седмица Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) съобщи, че индексът му за ръста на цените на жилищата се е забавил повече от очакваното през януари, а очакванията за продажби в краткосрочен план, запитванията от нови купувачи и договорените продажби са намалели, отбелязва Ройтерс.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Растящите жилищни цени в Канада създават страх за криза на разходите за живот