IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстравагантна покупка: Гледки от най-високата кула в света

Наблюдателните площадки на Бурж Халифа може да донесат 1 млрд. долара на Emaar Properties

09:50 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата строителна компания в Дубай Emaar Properties продава наблюдателните площадки на най-високия небостъргач в света Бурж Халифа, които може да й донесат 1 млрд. долара на фона на забавянето на имотния сектор в града, съобщава Ройтерс, като се позовава на четирима запознати източници.

Според двама от източниците Emaar е наела Standard Chartered за консултант по продажбата на популярната туристическа атракция At The Top.

Emaar, в която правителството на Дубай има миноритарен дял от 29,2%, и Standard Chartered са отказали коментар.

С височината си от над 828 метра Бурж Халифа е два пъти по-висока от Empire State Building в Ню Йорк и близо три пъти по-висока от Айфеловата кула в Париж.

At The Top е популярна туристическа дестинация в Дубай, която привлече 15,92 млн. посетители през 2018 г.

Наблюдателните площадки носят приходи от около 600-700 млн. дирхама (163-191 млн. долара) на година. Според един от източниците те може да струват около 1 млрд. долара.

Процесът по продажбата е започнал през ноември, разкриват двама от запознатите, пожелали да останат анонимни, тъй като сделката не е обявена публично.

Дубай е регионален център за туризъм, външна търговия и бизнес услуги, но беше изправен пред забавяне на имотния пазар през по-голямата част от изминаващото десетилетие.

През септември градът създаде комисия за имотно планиране за регулиране на проекти и предотвратяване на конкуренция между полудържавни и частни компании.

Emaar се разделя с активи, свързани с туризма, за да финансира съществуващи дейности и експанзия, казват източник от индустрията и базиран в Дубай банкер.

Компанията нае Standard Chartered и миналата година за продажбата на пет актива, свързани с туризма, които бяха придобити от Abu Dhabi National Hotels.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още