IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти купуват рекорден брой апартаменти в Ню Йорк

Почти 11% от продадените апартаменти в града миналата година са били отдадени под наем в рамките на месеци

09:15 | 30.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В нова луксозна жилищна сграда в Бруклин купувачка казва на брокера Райън Серхант, че иска три апартамента – един за нея, в който да живее, и два като инвестиция за отдаване под наем.

Тя не е единствена. Кулата 550 Vanderbilt е привлякла повече купувачи, които са станали собственици през 2017 г., от всеки друг проект за жилищна сграда в Ню Йорк, сочат данни на сайта за обяви StreetEasy. В града като цяло рекордните 10,7% от апартаментите, продадени миналата година, са били обявени за отдаване под наем от собствениците им в рамките на няколко месеца, пише Bloomberg.

Инвеститорите, които не са обезсърчени от намаляващите наеми в града, прибавят жилищни имоти в портфолиото си, тъй като смятат, че цените им нямат друга посока освен нагоре. Моментът за навлизане на пазара е подходящ, тъй като предприемачите намаляват цените, за да продадат жилищата преди завършването на конкурентен проект. Миналата година 1313 апартаменти, закупени в Ню Йорк, са били с инвестиционна цел, а не за собствени нужди, което също е рекорд от началото на воденето на статистика от StreetEasy през 2006 г.

„Тази тенденция не само е популярна, тя е по-популярна от всякога. Имотите в Ню Йорк се превърнаха в глобален клас активи и хората търсят експозиция“, казва Грант Лонг, старши икономист в сайта.

Тенденцията не е съсредоточена само в шикозните небостъргачи на Манханън. Трите сгради с най-голям дял на инвестиционните сделки с имоти миналата година са били в Бруклин и Куинс, сочи анализът на StreetEasy. В 550 Vanderbilt, първата завършена жилищна сграда от проека Pacific Park с площ от 8,9 хектара близо до зала Barclays Center, 41% от продадените жилища миналата година са били отдадени под наем в рамките на 180 дни.

В жилищната сграда с 216 апартамента Oosten в Уилямсбръг делът на отдадените под наем жилища достига 40%, като тя дели второто място с Harrison в Лонг Айлънд, Куинс, където 31 от 78 апартамента, продадени миналата година, са били предложени за наем. Апартаменти Апартаменти

В Манхатън дори проекти, които са смятани от предприемачите за относително достъпни, са били популярни сред инвеститорите. В Среден Манхатън 13 жилища в кулата Fifty-Third and Eighth на компанията HFZ Capital Group, продадени миналата година, или 29%, са били обявени за отдаване под наем от собствениците им, сочат данните на StreetEasy. В момента 11 апартамента от имота търсят наемател, включително двустаен апартамент с площ от 79 кв. м, който се предлага на цена от 5150 долара на месец. Жилището е било купено за 1,4 млн. долара, показват данните на сайта.

Без гаранции

Добрите доходи от наем не са гарантирани. Собствениците на апартаменти се конкурират с притежателите на многобройните луксозни жилищни кули, които изникват в шикозните квартали на града. Само в Манхатън около 5630 новопостроени апартамента са били обявени за отдаване под наем тази година, сочат данни на компанията Citi Habitats. Те се прибавят към 4270 апартамента, които се появиха миналата година.

Колебливият пазар на апартаменти обаче не е сериозна спирачка за инвеститорите в жилища, казва Лонг. „Хората наистина опитват да извлекат печалба от повишаването на цените, а не от доходите от наем“, отбелязва той.

Инвестициите в апартаменти са още по-привлекателни сега с увеличаването на новите проекти и предлаганите от строителните компании отстъпки от цената за стимулиране на продажбите, казва Хауърд Марголис, брокер в компанията Douglas Elliman Real Estate. Той и партньорите му Джеф Адлър и Мери Еспинал считат, че най-малко 15% от бизнеса на екипа им идва от подпомагането на инвеститори в имоти да купуват и след това да отдават под наем апартаменти в града.

„Предприемачите са принудени да предлагат повече стимули и по-големи отстъпки“, казва Марголис.

Много от новите сгради имат многогодишни данъчни отстъпки, което намалява равнището на налозите върху жилищата и улесява управлението им до евентуална препродажба, допълва той.

Този месец клиент е закупил двустаен апартамент в 550 Vanderbilt с площ от 97 кв. м на цена от 1,54 млн. долара, или с около 10% по-малко от офертната цена, сочат данни на StreetEasy. Една седмица по-късно апартамент, в който никой не е живял, е бил предложен за наем на цена от 5400 долара.

„След финализирането на сделката можем да обявим жилището под наем в рамките на дни. Пускаме го на пазара почти веднага“, казва Адлър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още