Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Lufthansa излетя от Dax и се приземи на Mdax

Във водещия индекс, в който превозвачът е от създаването му, ще бъде заместен от компанията за недвижими имоти Deutsche Wohnen

Lufthansa излетя от Dax и се приземи на Mdax

Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Берлинската компания за недвижими имоти Deutsche Wohnen спечели надпреварата за включване в най-важния германски борсов индекс Dax-30. Deutsche Wohnen ще замени Lufthansa в Dax при следващата реорганизация на индексите, съобщи Deutsche Börse в четвъртък вечерта. Промените влизат в сила на 22 юни.

„Много сме щастливи, че сме повишени до водещия индекс на германския фондов пазар. Това е доказателство за успешното ни развитие през последните няколко години“, казва Маркус Цан, ръководител на Deutsche Wohnen. Той благодари на своя екип и на инвеститорите. „Развитието на достъпно и удобно жилищно пространство остава наш основен приоритет“, добави Цан.

Още по темата

В рамките на дискусията за наследника на най-голямата германска авиокомпания, в допълнение към компанията за недвижими имоти, се споменаваха и производителят на ароматизатори Symrise и биотехнологичната компания Qiagen. Според експерти обаче двете компании се справят по-зле от берлинския концерн по отношение на пазарния оборот.

По време на извънредния преглед на състава на индекса от Deutsche Börse съдбата на авиокомпанията беше решена от правилата за бърз изход (Fast-Exit) и бързо влизане (Fast-Entry) на водещия индекс. Правилото за бърз изход гласи, че даден компонент изпада от Dax, ако се класира по-лошо от 45-то по пазарна капитализация при фрий флот компаниите или по борсов оборот. В замяна влиза компонент от Mdax, който е най-малко 35-и по пазарна стойност.

Въпреки че индексите се преглеждат само веднъж годишно през септември, акциите на авиокомпанията се обезцениха толкова силно, че веднага бе заменена. А при избора на компаниите в топ бенчмарка основните критерии са пазарна капитализация на Free-Float акции (20-дневна стойност на среднопретеглената средна цена) и борсовият оборот (общо за последните дванадесет месеца).

Акциите на Lufthansa загубиха повече от половината от стойността си от началото на годината. Никога не е имало толкова стръмен срив в рамките на половин година в историята на компанията. След Commerzbank и Thyssen-Krupp авиокомпанията е третият концерн – основател на Dax, който трябваше да се сбогува с индекса от 2018 г. насам.

Оборотът на фондовата борса беше решаващият фактор за преднината на Deutsche Wohnen. Компанията отдавна се считаше за кандидат на Dax, но отпадна на косъм при последния преглед на индекса през септември поради значителни спадове на курса, дължащи се на дебатите за спирачката за наемите и експроприации в Берлин за сметка на производителя на двигатели MTU Aero.

Имаше промени и в MDax. Deutsche Pfandbriefbank губи своето място и е заменена от оператора за рекламни пространства Stöer, съобщи германската борса. Компанията за чипове Elmos Semiconductor и доставчикът на финансови услуги MLP отпадат от SDax, а са заменени от баварския производител на UV технологии Dr. Hönle и доставчика на софтуер за управление на персонала Atoss Software. В TechDax промени няма.

Но инвеститорите следят основно Dax-30. Така при втория опит Deutsche Wohnen осъществи скока си в най-горния сегмент на борсата. Почти пет години след изкачването на Vonovia в Dax нова компания за недвижими имоти е напът да премине в топ лигата на германските фондови пазари.

За Deutsche Wohnen, основан преди две десетилетия от Deutsche Bank, и неговия изпълнителен директор Маркус Цан, влизането в горния сегмент е признание за резкия възход. Не на последно място, това е награда за самия Цан, който е в управителния съвет на компанията от 2007 г.

След серия сливания и придобивания Deutsche Wohnen вече има пазарна капитализация от почти 14 милиарда евро – почти колкото Deutsche Bank. В края на 2008 г. една акция струва едва две евро, междувременно инвеститорите трябва да сложат на масата повече от 40 евро за дял.

Към средата на 2019 г. акциите забавиха темпа на поскъпване, тъй като групата беше особено силно засегната от дискусиите за ограничаване на наемите в Берлин. 70 процента от обшо 160 000 жилища на групата се намират в столицата.

Ограничението за наемите в Берлин е в сила от края на февруари. Първоначално те са замразени за пет години. Изключват се само нови сгради след 2014 г. и апартаменти с публично финансиране.

Представителите на наематели обаче са загрижени за борсовия възход на групата за недвижими имоти. Германската асоциация на наемателите заяви, че компанията ще стане още по-видима за международните инвеститори. Те също очаквали високи дивиденти от втория по големина частен наемател в страната. „Следователно натискът за увеличаване на наемите ще се увеличи", заяви говорителката Юта Хартман преди няколко дни. „А това не е причина за радост за наемателите“, добавя тя.

Критика към Deutsche Wohnen имаше много преди замразяването на наемите. Някои политици и граждани смятат компанията за чист спекулант, който е отговорен за повишаването на наемните цени. На редица общи събрания имаше протести.

От друга страна изпълнителният директор Цан вярва, че Deutsche Wohnen предлага имоти със средно качество, на достъпни цени. В допълнение, твърди той, разходите за реновиране са се увеличили значително през последните години.

Общо Deutsche Wohnen, който първоначално обедини жилищните активи на Deutsche Bank и поради това първоначално работеше предимно в района на Рейн-Майн и Рейнланд-Пфалц, поддържа 164 000 жилищни и търговски единици на стойност 24 млрд. евро.

Бумът на недвижимите имоти и увеличаващите се приходи от наеми позволиха печалбите да растат постоянно през последните години. През 2019 г. оперативната печалба от бизнеса за наеми (FFO), най-важният показател за печалбите за индустрията, се покачи с единадесет процента до 538 милиона евро.

Понастоящем Deutsche Wohnen все още е член на MDax, където е от декември 2010 г. След Vonovia компанията е вторият по големина германски публичен наемодател. Оптимистите вече считат, че акциите старите си рекордни цени от 2019 г. на 44,83 евро.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ердоган отново разпалва дебата за превръщането на „Света София“ в джамия