IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минибумът на имотния пазар във Великобритания - за къщи, но не и за апартаменти

Продажбите на апартаменти в британската столица са вяли заради по-малкия брой купувачи на първо жилище и търсенето на повече площи вследствие на пандемията

16:46 | 18.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Рут Бейкър има неотложен краен срок. Графичната дизайнерка и съпругът й отчаяно искат да купят къща с четири стаи, която открили в Хитчин, графство Хертфордшър, до средата на януари, така че да могат да кандидатстват за място в началното училище на тригодишния им син. Първо обаче трябва да продадат апартамента си в Мюзуел Хил, северната част на Лондон, пише Financial Times.

„Къщите в Хертфордшър се разграбват много бързо. И си мислехме наивно, че апартаментът ни също ще се продаде лесно“, казва Бейкър.

Но след близо два месеца на пазара и въпреки намаляването на офертната цена с 15 хил. паунда до 525 хил. паунда, те имат пет огледа и нито една оферта. „Брокерът не ни е казвал, че апартаментът ни изпитва затруднения, защото няма площи на открито, но аз съм сигурна, че това е проблемът“, споделя Бейкър.

Макар че имотният пазар във Великобритания преживява „минибум“ след повторното отваряне през май – до октомври средните цени на имотите бяха нагоре със 7,5% на годишна база, достигайки нов рекорден връх по данни на банка Halifax, пандемията кара все повече купувачи да избягват апартаментите.

В Лондон средната цена на апартамент е скочила с повече от всеки друг вид имот между 2011 и 2019 г. Но през последните 12 месеца тенденцията се преобръща и апартаментите се представят най-слабо.

Тази година се очертава като първата от над десетилетие, в която апартаментите съставляват под 50% от всички продажби на имоти в столицата, сочат данни на компанията Hamptons International. Тя допълва, че апартаментите в Лондон се продават средно за 70 дни, докато при къщите са необходими само 29 дни.

Отделен анализ на компанията PropCast за жилищния пазар показва, че само 27 на сто от всички обявени за продажба апартаменти намират купувачи спрямо 44 на сто за къщите. Лондон Лондон

Част от причините е спадът на купувачите на първо жилище, които почти винаги купуват апартаменти. По данни на имотния портал Zoopla делът на британските имоти, купени като първо жилище, е намалял до най-ниското си ниво от пет години насам заради икономическите последици от коронавируса и ограничените наличности на ипотечни кредити с по-ниско самоучастие.

Апартаментите губят привлекателността си и във високия сегмент на пазара. Компанията за данни LonRes съобщава, че броят на продадените апартаменти в луксозните квартали на Лондон през август и септември е с 24 на сто по-нисък спрямо същия период на миналата година, а броят на къщите, които сменят собствеността си, е нараснал с 3 на сто.

Тази година къщите са съставлявали по-голям дял от продадените имоти в Лондон от всяка друга година през последното десетилетие. Стойността на продадените апартаменти в тези квартали е с 1,8% по-ниска спрямо година по-рано, а цените на къщите са с 6,1% по-високи. Лондон Лондон

Картината е сходна и в цялата страни, като къщите се продават по-бързо от апартаментите през последните шест месеца в британските градове, казва Дейвид Фел, старши анализатор в компанията Hamptons International. „Това е най-дългият период в историята, в който къщите се представят по-добре от апартаментите. Купувачите търсят повече площ в случай на нови блокади и за да могат да работят по-лесно и удобно от вкъщи“, допълва той.

Какво означава всичко това за бъдещето на апартаментите в Лондон? Те съставляват малко над половината от наличностите от жилища в столицата, което е над два пъти повече от дела им в останалите части на страната.

Андрю Грукок, регионален партньор в консултантската компания Knight Frank, казва, че е това е въпрос на размер и достъп до площи на открито.

„Като цяло апартаментите остават привлекателни в Лондон. Но по-малките студиа или едностайните апартаменти без площи на открито се представят слабо на настоящия пазар, тъй като перспективата за блокади в бъдеще натежава в съзнанието на купувачите“, допълва той.

„Наличието на достатъчно площ в имота, особено за домашен офис, е най-важното нещо за купувачите“, казва Хенри Шерууд, управляващ директор в компанията The Buying Agents.

В резултат на това някои луксозни апартаменти в Лондон се предлагат за продажба с големи отстъпки. Една от причините за резкия спад на популярността на по-скъпите апартаменти е фактът, че COVID-19 спира чуждестранните купувачи, които традиционно придобиват голяма част от новопостроените апартаменти в британската столица.

„Продължаваме да продаваме „на зелено“ апартаменти на цена от 1,5 млн. до 2 млн. паунда на купувачи от Хонконг и Китай, но ако имотът струва повече, те ще искат да го видят на място“, казва Ед Луис, ръководител на продажбите на жилища в строеж в консултантската компания Savills. Той допълва, че продажбите на жилища на цена над 2 млн. паунда на международния пазар са намалели с около 25%.

След като пандемията свърши, търсенето на апартаменти в Лондон се очаква да се завърне. Данните на Hamptons сочат, че някои собственици вече купуват апартаменти. Общите продажби в Лондон на инвеститори са нараснали с 65% между юни и октомври спрямо същия период на миналата година, като почти половината от тях са апартаменти.

Но Фил Хъбард, преподавател по градски изследвания в King’s College в Лондон, се надява, че COVID-19 ще преобърне тенденцията инвеститори и предприемачи да създават все по-малки апартаменти, предназначени за работещи младежи и студенти.

Анализ на неговия факултет показва, че делът на новите жилища в Лондон с по-малък от препоръчания от правителството минимален стандарт за площ на национално ниво от 37 кв. м е нараснал от 5% на 8% между 2015 и 2019 г.

„Животът в гъстонаселена градска среда може да е по-екологичен и енергийно ефективен, но ако цената за това е хората да живеят в по-малки жилища, гъвкавата работа и животът у дома се изключват, а рискът от предаване на COVID-19 или други все още неизвестни вируси се увеличава. Може би отговорът не е в насочването към живот във вертикално измерение и микроапартаменти“, казва Хъбард.

Междувременно Рут Бейкър е поискала от брокера си да се свърже с купувачи с инвестиционна цел в опит да ускори продажбата на апартамента си. „Със сигурност все още има хора, които трябва да излизат, за да работят в Лондон и търсят жилище под наем. Макар че много от приятелите ни с деца искат да напуснат, не всички опитват да се изнесат от Лондон“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Koger
преди 3 години
Строителството на нискоенергийни, енергийно ефективни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща: https://koger.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още