IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият държавен фонд в света засилва вниманието към климата при имотите

Норвежкият инвестиционен фонд приспособява имотния си портфейл на стойност 30 млрд. долара, за да отговоря на целите за въглеродна неутралност

10:29 | 07.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Норвежкият инвестиционен фонд съобщи, че работи по осъвременяване на стратегията си, за да гарантира, че имотният му портфейл на стойност 30 млрд. долара отговаря на целите за въглеродна неутралност, очертана в Парижкото споразумение, предава Bloomberg.

„Време е да говорим повече. Това, по което работим сега, е отделна, подобрена стратегия за устойчивост, която ни подготвя за нетна нула, както и нови закони и регулации, заобикалящи въглеродните емисии“, коментира Мие Холщад, която наблюдава реалните активи в Norges Bank Investment Management.

Асет мениджърите и собствениците на активи са подложени на все по-голям натиск да намалят въглеродния отпечатък, тъй като учените предупреждават, че изтича времето за предотвратяване на катастрофално нарастване на глобалните температури.

Неотдавнашен преглед на инвестициите на Норвежкия инвестиционен фонд установи, че недвижимите имоти са област, която съдържа скрити климатични рискове. Други сектори, в които има слабо разбиране на климатичните рискове, са банковата и застрахователната индустрия, установил прегледът.

Холщад казва, че базираният в Осло фонд има добре дефинирани политики за инвестициите в околна среда, социална политика и управление и затова тя е уверена, че имотният портфейл вече е подготвен за бъдещите рискове. Преди всяко придобиване фондът проверява потенциалните цели за ESG рискове, отбелязва Холщад.

Макар че Норвегия официално не е признала целите за нетна нула на държавния си фонд Карин Смит Ихеначо, която е неговият главен корпоративен директор по управлението, заяви миналия месец, че „като фонд в наш явен интерес е целите на Парижкото споразумение да бъдат постигнати. И това включва нетни нулеви емисии до 2050 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още