Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Нажеженият жилищен пазар на Острова показва COVID-икономиката на две скорости

Жилищната собственост, която отдавна е проблем за британците с ниски доходи, се превръща все повече в привилегия на богатите

Нажеженият жилищен пазар на Острова показва COVID-икономиката на две скорости

Снимка: Bloomberg LP

Малко места показват по-ясно неравното икономическо въздействие на COVID-кризата във Великобритания от имотния пазар.

Цените на жилищата растат до нови рекорди, одобрените ипотечни кредити са на най-високото си ниво от преди началото на световната финансова криза, тъй като заможните британци се възползват от исторически ниските лихви и понижаването на данъците, за да потърсят по-големи площи или да напуснат градовете. Същевременно милиони други изпитват затруднения, а болката от изгубената работа се усеща най-тежко от младите и хората с ниски доходи.

Bloomberg илюстрира с графики мащаба на разделението.

Жилищната собственост, която отдавна е проблем за хората с ниски доходи, се превръща все повече в привилегия на заможните. Това важи особено за Лондон, където средностатистическите купувачи на първо жилище трябва да плащат девет пъти размера на заплатата си, сочат данни на Nationwide. Това означава, че закупуването на имот често изисква възможност за спестяване на извънредно големи депозити или помощ от семейството.

От друга страна, хората, които излизат почти непокътнати от кризата, стимулират мини бума на жилищния пазар. Цените нараснаха с най-бързия си темп от близо шест години миналия месец.

Макар че това не отразява британската икономическа реалност, фактът, че одобрените ипотечни кредити също нараснаха до 13-годишен връх „сочи, че цените ще продължат да се повишават през идните месеци“, казва анализаторът от Bloomberg Economics Нираж Шах. Той все пак очаква търсенето „да понесе удар след края на периода на понижаване на имотния данък“ и на програмите на правителството в подкрепа на заплатите.

Възможността младите хора дори да помислят за закупуване на имот беше подкопана още повече през последните месеци. Много от хората на възраст под 25 години вероятно ще се окажат без работа, което не само ще навреди на перспективите им сега, но и ще изложи на риск потенциала им за бъдещи доходи.

Освен това младите хора е по-вероятно да работят в индустрии, които са затворени в рамките на COVID ограниченията, като търговия на дребно, хотелиерска индустрия, изкуства и пътувания. Най-малко вероятно е те да могат да работят от вкъщи.

Пандемията задълбочава неравенството в доходите и по други начини. За заможните британци блокадите и ограниченията на движението превърнаха 2020 г. във възможност да повишат спестяванията си. Спестените пари в края на месеца се пазят за по-добри времена или се използват за изплащане на дълг, сочат данни на Английската централна банка (АЦБ).

Още по темата
Спестяванията на домакинствата с ниски доходи намаляват по време на кризата. При тях е най-голяма вероятността да прибегнат до допълнителна помощ, за да покриват ежедневните си разходи, сочат данни на института Resolution Foundation.

Ежедневните разходи включват по-високи сметки за енергия и храна, след като децата останаха у дома вместо да ходят на училище през голяма част от годината. Невъзможността на правителството да се справи с проблема доведе до популярна кампания на футболиста Маркус Рашфорд в помощ за изхранването на най-бедните деца в Англия през зимата. Призивът му за финансиране принуди премиера Борис Джонсън да направи обратен завой.

Няма признаци, че Джонсън ще удължи временното увеличаване на помощите, което трябва да изтече през пролетта. Институтът Legatum съобщава, че още 690 хил. души са изпаднали в бедност заради пандемията, а броят им щял да бъде двойно по-голям без помощта от държавата.

Междувременно публикувани във вторник данни показаха, че цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бързия си темп от близо шест години миналия месец, предава Bloomberg.

Цените са скочили с 6,5% на годишна база и са достигнали средно 229 721 паунда (307 хил. долара), показват данните на Nationwide Building Society. Те са нараснали с 0,9% на месечна база. Данните бяха публикувани ден след като АЦБ съобщи, че одобрените ипотечни кредити са достигнали 13-годишен връх.

Жилищният пазар процъфтява до голяма степен благодарение на замразяването от правителството на данъка върху покупки на жилища до края на март и на натрупаното търсене след блокадата заради коронавируса през пролетта. Макар че голяма част от сектора на услугите отново беше затворен заради ограниченията през ноември, недвижимите имоти могат да продължат да оперират.

Анализатори обаче очакват активността да се забави догодина с повишаването на безработицата и края на държавната помощ.

„Перспективите остават много несигурни и ще зависят много от това как ще се развият пандемията и мерките за овладяването й. Активността на жилищния пазар вероятно ще се забави през идните тримесечия, вероятно рязко“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Новонаетите офис площи в Румъния са намалели над два пъти през 2020 г.