IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NEPI Rockcastle продаде офис комплекс в Румъния за 120 млн. евро

Купувачът е местната верига от типа "направи си сам" Dedeman

15:35 | 23.04.19 г.
<p>
	Офис сградата на NEPI Rockastle в Клуж-Напока. <em>Снимка: Facebook</em></p>

Офис сградата на NEPI Rockastle в Клуж-Напока. Снимка: Facebook

Румънската верига от типа „направи си сам“ Dedeman, която е собственост на местните инвеститори Драгош и Адриан Павал, е сключила споразумение за закупуване на офис комплекса The Office в Клуж-Напока, притежаван съвместно от южноафриканския фонд NEPI Rockcastle и местния предприемач Овидиу Шандор.

Стойността на сделката е над 120 млн. евро, съобщава румънското издание romania-insider. Трансакцията ще бъде финализирана в началото на май, ако получи одобрението и на банката, финансирала проекта.

Комплексът The Office, построен от NEPI Rockcastle и Овидиу Шандор като равнопоставени партньори през лятото на 2017 г., разполага с отдаваема площ от 63 600 кв. м, а 99% от площите в него са заети.

Комплексът генерира приходи от 5,1 млн. евро на година от наеми, а сред наемателите са марки като Bosch, Bombardier, Deloitte, Ernst & Young, HP и MOL.

След сделката Dedeman ще притежава 95% от бизнес центъра, а друга компания, притежавана директно или индиректно от Драгош и Адриан Павал, ще има останалите 5%.

В началото на април NEPI Rockastle, който е най-големият инвеститор в имоти в Румъния по размер на активите в портфейла си, съобщи, че вече е получил оферти за пет от офис проектите си в Букурещ, Клуж-Напока и Тимишоара.

Фондът реши да ги продаде, за да се съсредоточи върху пазара на търговски площи. Портфейлът от офис площи на NEPI в Румъния се оценява на 380 млн. евро.

Припомняме, че в България NEPI Rockastle е собственик на софийските молове Paradise Center и Serdika Center, с които се сдоби в края на 2017 г. Освен това фондът инвестира 150 млн. евро в изграждането на нов търговски център в Пловдив.

Общата стойност на притежаваните от NEPI имоти в Централна и Източна Европа достигна 5,9 млрд. евро към края на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още