IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите в Лондон позеленяват, за да носят по-големи печалби на собствениците си

Компаниите привличат служителите с първокласни сгради, които не произвеждат никакви въглеродни емисии

13:27 | 19.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Жителите на Лондон отново се завръщат в офисите и нова вълна от зелени сгради позволява на собствениците да искат по-висок наем от обитателите им, пише Wall Street Journal.

За да привлекат обратно служителите, компаниите залагат на висококачествени сгради с уелнес и развлекателни съоръжения и ниски или нулеви въглеродни емисии, които са от жизненоважно значение особено за младите служители. Много големи британски компании също са си поставили собствени екологични цели.

В резултат на това зелените офиси в Лондон имат с 12% по-висок наем от средното равнище на пазара, показа неотдавнашно допитване на консултантската компания Knight Frank.

„Повечето ни наематели са мултинационални компании и техните искания са последователни в Лондон, Ню Йорк и Сидни. Те искат среда, която може да накара служителите им да се върнат“, коментира Брад Хайлер, ръководител за имотите в Европа в компанията Brookfield Asset Management.

През август британското правителство отмени официално политиката си на „останете си вкъщи“ и насърчава служителите да се връщат в офиса. Макар че някои мерки за социално дистанциране остават в сила, близо 90% от служителите над 16 години във Великобритания вече имат най-малко една доза ваксина срещу COVID-19. Неотдавна започна и програма за бустерни дози.

Близо 76 хил. кв. м офис площи в Лондон са били отдадени под наем през август, сочат данни на консултантската компания CBRE. Това е ръст с 63% спрямо юли, въпреки че все пак остава под 10-годишното средно месечно равнище от 93 хил. кв. м.

Редица компании от Северна Америка се задействаха с големи придобивания на имоти през последно време. Базираната в Торонто Brookfield е един от най-големите собственици на имоти в Лондон, като оперира заедно с партньори близо 950 хил. кв. м офис площи, включително две сгради в Ситито, историческия финансов квартал в британската столица. Brookfield съобщи, че е инвестирала 850 млн. паунда (1,2 млрд. долара) в придобитите имоти през лятото.

Според Хейлър макар че офис пазарът в Лондон все още не функционира на пълни обороти, запитванията за наемане на площи зачестяват от август насам, когато премиерът Борис Джонсън отмени указанията за работа от вкъщи. Той прогнозира, че заетостта ще достигне сходни нива с периода преди пандемията до първото тримесечие на 2022 г.

Компанията за управление на инвестиции Barings, базирана в Шарлът, щата Северна Каролина, беше достатъчно уверена в офис пазара в Лондон, за да инвестира 43,25 млн. паунда в обект в централния квартал South Bank през август.

Тя планира да замени съществуващата сграда на мястото с нова, която ще бъде първата в света въглеродно неутрална офис сграда за Barings. Имотът включва градина на покрива и тераси на всяко ниво, паркинг за велосипеди и душове, а прозорците може да бъдат отваряни за влизане на свеж въздух. Приложение за смартфон ще позволява на служителите да се придвижват в сградата, без да им се налага да докосват врати или бутони за асансьорите, казва Иън Мейхю, управляващ директор на компанията за управление на имотни активи.

Базираната в Ню Йорк BentallGreenOak очаква да започне догодина строителството на въглеродно неутрална офис сграда със смесени функции за 1 млрд. паунда в лондонския квартал Уестминстър. Сградата ще се захранва с възобновяема електрическа енергия и ще има около 2800 кв. м зелени площи, включително парцели за отглеждане на плодове и зеленчуци.

Бен Бианки, управляващ директор и ръководител на имотите за Европа в Oaktree Capital Management, базирана в Лос Анджелис, е предприел модернизиране и разширяване за 135 млн. паунда на 30-годишната сграда, която компанията притежава в Canary Wharf, втория по големина финансов квартал в Лондон.

Системите ѝ за отопление, осветление и захранване с енергия ще бъдат осъвременени, така че да произвеждат нулеви въглеродни емисии, а каменната и мраморна фасада ще бъде заменена от големи прозорци за естествена светлина и служителите ще имат достъп до тераса на покрива.

„Наемателите на пазара са големи компании, търсещи най-малко 10 хил. кв. м офис площи и почти изключително се насочват към чисто нови здравословни и уелнес пространства. Компаниите се конкурират за най-добрите и най-светлите сгради и този нов стремеж е напълно съсредоточен върху околната среда“, казва Бианки.

Но Мат Оукли, ръководител на отдела за анализи на бизнес имотите в консултантската компания Savills, изразява известно безпокойство дали с насочването на вниманието на собствениците към зелени и скъпи сгради Лондон няма да се окаже в положение на свръхпредлагане. „Нуждаем се от площи за всякакви видове компании“, отбелязва той.

Оукли казва също, че независимо колко зелена е дадена сграда, ако няма отлични транспортни връзки, ще изпита затруднения. „Общественият транспорт продължава да е по-важен от всичко останало“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
бели хора... *** ги разбери! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
А защо това трябва да е привличащо за служителите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още