Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Париж мечтае за по-спокоен и по-зелен "Шанз-Елизе"

Властите в града планират да превърнат "най-красивия булевард в света" в изключителна градина

Париж мечтае за по-спокоен и по-зелен "Шанз-Елизе"

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Тази седмица кметът на Париж Ан Идалго даде зелена светлина за значително преустройство на най-известния булевард във френската столица, "Шанз-Елизе", предава Bloomberg.

Обещавайки да превърне 2,3-километровата артерия от площад „Ла Конкорд“ до Триумфалната арка в „изключителна градина“, планът на града на стойност 305 млн. долара, създаден от архитектите от PCA-Stream, ще намали приблизително наполовина отредената площ за коли, ще увеличи значително дърветата в района и ще се стреми да насърчи появата на повече малки магазини по протежението на булеварда.

Проектът, който е наречен „Връщане на магията на Шанз-Елизе“ и трябва да бъде завършен до 2030 г., несъмнено е закъснял. Макар че улицата все още запазва до голяма степен международната си слава на „най-красивия булевард в света“, репутацията й сред парижани е накърнена от известно време. Въпреки големите му сгради и драматични гледки, булевардът е критикуван във Франция, че е мръсен, задръстен, скъп и ретрограден заради пренасищането си с брандове и засиления туризъм.

Обществена тайна е, че местните жители недолюбват „Шанз-Елизе“. Допитване от 2019 г. установи, че 30% от парижани не са съгласни с определението „най-красивата улица“, като делът им нараства, колкото по-близо до булеварда живеят анкетираните. 71 на сто определят улицата като „препълнена с туристи“. Дори градските власти, в предложенията си за реновирането, признават, че сега улицата е известна като събирателен пункт за „големи международни вериги, смятани за ужасни и плашещо различими“.

Още по темата
Повечето големи градове имат подобни скучни, но популярни търговски улици със сходна функция – Times Square в Ню Йорк или Leidseplein в Амстердам са първите, които изскачат в ума. Конкретен проблем на "Шанз-Елизе" обаче е, че тя е едновременно ретроградна и твърде скъпа, за да е наистина достъпна. Дори магазините на местни брандове като огромния обект на Luis Vuitton, създават усещане, че се намирате на много скъпо летище. Минувачите не идват тук само да пазаруват, разбира се, но заради засиления трафик и големите участъци от излъчващ топлина асфалт, това не е идеалното място и за кафенета на терасите.

В резултат на това местните жители избягват булеварда. Изследването на PCA-Stream на притока на хора в района е установило, че след изключването на хората, работещи по протежението на улицата, само 15% от пешеходците на „Шанз-Елизе“ идват от Голям Париж.

Желанието булевардът да стане по-наситен с паметници и не толкова с търговски центрове изглежда обещаващо.
Новото преустройство няма да направи улицата автоматично привлекателна, но със сигурност ще я превърне в по-приятно място за разходка в съответствие с други проекти за повече зеленина и намаляване на автомобилния трафик, които вече се изпълняват в други части на Париж.

Плановете, които все пак подлежат на промяна, предвиждат широчината на тротоарите да се удвои, а автомобилните платна да бъдат намалени до четири дори около Плас дьо Л’Етоал, свързващ всички булеварди от съществено значение за движението в северозападната част на Париж. Големи велоалеи са предвидени и от двете страни на „Шанз-Елизе“, докато донякъде оптимистично в проекта се предвижда останалите превозни средства да се смесят спокойно с пешеходците, което предполага и все още необявено намаляване на скоростта. Пешеходното пространство ще бъде допълнено с нова двойна линия дървета, а тротоарът под тях отчасти ще бъде разчистен за създаване на по-поглъщаща дъжда повърхност.

Но най-голямата промяна ще бъде видяна в източния край на булеварда, на площад „Ла Конкорд“ – за разлика от останалата част от проекта тя трябва да стане факт до Олимпийските игри през 2024 г. Тук забележителният, но доста скучен площад, отхвърлен зад трафика, ще бъде преустроен визуално от растителност.

Сегашният паваж ще бъде заменен от морави, опасващи фонтаните на площада като отворени устни. Голяма пътна артерия в южната част на площада ще бъде затворена, а настилката й ще бъде покрита с трева и храсти. Обхватни гледки от площада вероятно ще бъдат загубени в редица пунктове, но пространството ще стане по-достъпно за пешеходци. След съединяването със съществуващите градини за хората ще стане възможно да се придвижват пеша от Лувъра до Триумфалната арка на фона на зеленина, дишайки чист въздух в зелено пространство с пейки и фонтани.

Бизнесите по протежението на булеварда също ще претърпят известни промени. Обществени консултации са установили, че гражданите искат „по-автентични и по-френски магазини, подчертаващи френския начин на живот и гастрономия“. Предвид популярността на улицата сред посетителите и високите нива на наемите на търговски площи, които задължават компаниите да имат висок оборот, за да оцелеят, това указание може да създаде версия на френската култура тип тематичен парк. Желанието за извеждане на преден план на паметниците на булеварда за сметка на моловете обаче е обещаващо.

Но по-тих и с по-малко коли „Шанз-Елизе“ може да предизвика шок. Това все пак е пътна артерия с много автомобилни ленти, където трафикът е отдавна е част от пейзажа. В дните преди автомобилите да бъдат по-широко признати като вредни, трескавото движение на Citroën-и и Renault около Триумфалната арка беше смятано за изключително парижка гледка, доказателство, че градският живот е шумен и мръсен, но също и динамичен и енергичен. Малцина ще пожелаят да запазят тази гледка, но „Шанз-Елизе“ без коли ще бъде много различно място, голям осов булевард, който вече няма да е предназначен предимно за движение.

Преди повече от десет години донякъде сходна трансформация се случи на Times Square в Ню Йорк, който частично е запазен само за пешеходци. Тя още кара някои нюйоркчани да изпитват носталгия към отминалото оживление, а Идалго също може да установи, че някои парижани не искат забрана на автомобилите по булеварда. Нейната многогодишна кампания за премахване на доминацията на автомобилите в града се е натъквала на подобни спънки в миналото. Но ако вълната за освобождаване от коли продължи, а развития в други европейски градове като Брюксел и Мадрид намекват за това, още големи градски пространства може да насочат поглед към не толкова трескаво бъдеще.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 2 месеца
Париж мечтае за по-спокоен и по-зелен "Шанз-Елизе"

Надежди говежди. Чака ви еврoГeйски халифат!

Още от По света
Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята