Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Работата от разстояние - новото нормално или отклонение от нормата за банките

HSBC и LLoyds планират да съкратят 40% от офис площите си, докато инвестиционните банки искат да върнат служителите си в офиса

Работата от разстояние - новото нормално или отклонение от нормата за банките

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Докато финансовата индустрия се готви за живота след пандемията, търговските банки бързат да впрегнат работата от вкъщи, за да намалят разходите, а инвестиционните банки искат да върнат трейдъри и консултанти в офиса, пише Ройтерс.

HSBC и Lloyds съкращават 40% от офис площите си като лесен начин да направят спестявания, когато печалбите на банките са свити от пандемията. Но има опасения, че работата от вкъщи не е от полза за всички. Новите служители пропускат възможността за социализация и за научаване и също така има рискове, че работата от вкъщи може да породи неравенство между половете.

При инвестиционните банки, където дългите часове в офиса бяха нещо обичайно преди пандемията, ръководителите казват, че искат повечето хора да се върнат, така че да могат да ги виждат.

HSBC планира да намали почти наполовина офис площите си в глобален план, тъй като цели да изстиска по-голяма употреба на оставащите площи и да увеличи служителите си на бюро от само един на близо двама.

Най-голямата британска банка Lloyds планира да свие офис площите си с една пета в рамките на три години. Standard Chartered ще намали площите си с една трета в рамките на четири години, а Metro Bank съобщи, че ще ги свие с около 40 на сто и ще използва повече клонове.

„Имахме период, в който гъвкавата работа беше тествана изцяло, като близо три четвърти от хората не се намираха в офисите, както ги наричахме преди, и бизнесът се представя забележително добре“, коментира Анди Халфърд, главен финансов директор на Standard Chartered.

Още по темата
Но големите инвестиционни банки са на различно мнение, като главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон охлади надеждите за работа от разстояние.

„Това не е ново нормално, а отклонение от нормите, което ще коригираме възможно най-скоро“, коментира той по време на конференция, организирана от Credit Suisse в сряда.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли миналата година заяви, че мислел, че дните, когато 7000 служители са населявали централата на компанията в Canary Wharf, са преброени. Сега той също не иска да се ангажира с голямо затваряне на офиси.

Ръководителят на Barclays съобщава, че банката няма план за голямо освобождаване на имоти, тъй като продължителната трета блокада във Великобритания е показала напрежението при работата от вкъщи.

Ник Фахи, главен изпълнителен директор на онлайн кредитора Cynergy Bank, смята, че работата пред екрана често не може да се конкурира с тази в офиса. „Може да имате различия по този или онзи въпрос, но пред кафе-машината, на чаша вино или на обяд споровете могат да бъдат разрешени“, казва той.

Нежелани последици

Някои банки действат бързо, защото са свикнали да приспособяват служителите си към икономическите цикли, като това важи особено за инвестиционните банки, казва Джесика Марлбъроу, ръководител на консултантската компания Oliver Wyman.

Но някои изчакват анализи на промените в продуктивността на служителите преди да вземат окончателни решения, а други се притесняват, че новите служители вероятно биха предпочели да ходят в офиса, допълва тя. Банките се притесняват и че жените може да изгубят от прехода към работа от разстояние.

„Смятахме, че пандемията ще премахне различията за жените, но в действителност наблюдаваме, че за тях става изключително трудно да сменят работата си в условията на пандемия“, казва Марлбъроу.

„Банките постигаха напредък в наемането на повече балансиран набор от служители от гледна точка на пол и други показатели, но сега изпитват затруднения, тъй като банките установяват, че жените е по-малко вероятно да търсят нова работа“, отбелязва тя.

Според синдикални лидери част от причината е, че някои жени трябва да балансират грижите за децата с професионалните си отговорности по време на пандемията.

Според Доминик Хук, национален директор за Великобритания на профсъюза Unite банките трябва да гарантират, че работата от вкъщи е доброволна, използването на инструменти за наблюдение е ограничено, а работодателите спазват работното време на служителите, така че работата да не продължава вечерта и през уикендите.

„Притесняваме се, че в действителност няма да има избор и че банките ще притиснат служителите да работят от вкъщи“, казва Хук.

Има притеснения и че хибридната работа ще е от полза за служителите, които посещават офиса по-редовно, тъй като те могат да прекарват повече време с колегите и мениджърите си, отбелязва Ричард Бенсън, управляващ директор в Accenture Interactive.

Служителите, които най-вероятно ще се върнат в офиса, са трейдърите, а бек офис функциите като финанси, управление на риска и IT ще се изпълняват през по-голяма част от времето от разстояние, смятат банкови ръководители.

В Германия Deutsche Bank съобщи, че е трудно да адаптира пространства за работа от вкъщи за трейдърите и очаква много от тях да пожелаят да се върнат, но не всички.

„Ще обърнем повече внимание на личните обстоятелства у дома. Търговците също имат деца или родители, за които трябва да се грижат. Ставаме по-чувствителни към тези въпроси“, коментира Кристиан Знелман, ръководител на трансформацията на инвестиционното банкиране за Германия и Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Deutsche Bank.

Тенденцията за намаляване на офисите предшестваше пандемията, като много банки направиха съкращения след финансовата криза през 2007-2009 г. Някои вече взеха решения в резултат на пандемията като NatWest, която затвори технологичния си хъб в северната част на Лондон миналото лято.

Запазените офиси се преустройват, като бюрата се местят, за да освободят пространство за сътрудничество и за площи за почивка като кафе зони, градини и библиотеки, отбелязва консултантската компания в областта на недвижимите имоти Arcadis.

„Въпросът не е само да добавим маса за пинг-понг или за футбол и да се надяваме, че това ще проработи, а да гарантираме, че хората ще имат време за почивка“, казва Сара Джейн-Озбърн от Arcadis.

Дейвид Дъфи, главен изпълнителен директор на Virgin Money, отбелязва, че банката е сред тези, които планират да намалят офис площите си. „Светът на големия брой хора, които се завръщат във висок небостъргач, за да изпращат имейли от офиса, няма никакъв смисъл“, убеден е той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Бягството на туристите променя имотния пазар в Барселона