Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Склад на Amazon може да стане публичен като единичен имот

ROX Financial иска да листне имота в Залива на Сан Франциско и да добави още разпределителни центрове на Amazon, ако IPO-то е успешно

Склад на Amazon може да стане публичен като единичен имот

Снимка: Courtney Pedroza/Bloomberg

Стартираща компания опитва да създаде нещо несъществуващо според ръководители на имотната индустрия в САЩ – публична компания, която притежава само един имот, пише Wall Street Journal.

Имотът с площ от 13 500 кв. м в района на залива на Сан Франциско е отдаден под наем на Amazon.com.

Стартиращата компания ROX Financial цели да използва първичното публично предлагане, за да създаде тръст за инвестиции в недвижими имоти, който ще придобие склада на Amazon. След това тя се надява да създаде собствен набор от складове, които да обслужват базирания в Сиатъл онлайн гигант, става ясно от подадени през юни документи.

ROX Financial е заявила намерение да листне акциите на платформата Arca на Нюйоркската фондова борса – изцяло електронна борса за борсово търгувани фондове и ценни книжа, става ясно от публичните документи.

Компанията предлага 8 250 000 акции на цена от 10 долара на акция. Това ще даде далеч по-малка оценка на стартъпа в сравнение с пазарната капитализация от 94 млрд. долара на Prologis, най-големия тръст за инвестиции в индустриални имоти с най-голям портфейл от складове, наети от Amazon.

Още по темата
Представители на ROX Financial са отказали коментар. Но предложеният символ AMZL е намигване към стратегията на Amazon, съобщи запознат с компанията източник.

Тя ще започне с един склад в Оукли, щата Калифорния, на около час източно от Сан Франциско. При настоящия си собственик имотът е отдаден под наем на Amazon за 12 години. Минималният дължим наем през първата година от срока на договора е 3,2 млн. долара, сочат документите.

Складът, който подготвя поръчки за доставките от последна миля на клиентите на Amazon, включва автоматизирани поточни системи и електрическа инфраструктура за бъдещи зарядни станции за автомобили. Комплексът с площ от 101 декара, изграден миналата година, приютява флотилия от сиво-сини камиони за доставки на Amazon в бизнес, който се конкурира с United Parcel Service и FedEx.

ROX Financial изрази надежда за разрастване. „Смятаме да превърнем Series AMZL в добре поддържан портфейл от логистични имоти на една или повече локации, наети от Amazon.com Services или Amazon и нейни подразделения”, става ясно от документите.

В подадените документи компанията отбелязва също, че до една година след финализирането на публичното предлагане има правото да закупува центрове за изпълнение на поръчки в района, построени от предприемач за наемане от Amazon.

Строителите на индустриални имоти преживяват бум на растежа през последните години, стимулиран до голяма степен от търсене от Amazon и други компании за онлайн продажби на дребно, нуждаещи се от разпределителни центрове.

Но публично търгувана имотна компания, която притежава само един имот, в момента не съществува в САЩ, по данни на компанията Nareit и Националната асоциация на тръстовете за инвестиции в недвижими имоти.

Институционалните инвеститори не се чувстват особено комфортно с рисковете да направят концентриран залог върху единична сграда, твърдят анализатори. През 2014 г. несъществуващата вече компания ETRE Financial опита да листне на борсата офис сграда с площ от почти 93 хил. кв. м в Бостън като единичен имот.

„Това институционално търсене така и не се материализира“, коментира Джес Стейн, съосновател на ETRE Financial. Компанията опита IPO за друга офис сграда във Вашингтон, но отново не успя, допълва Стейн, който сега е ръководител на имотите в инвестиционната краудфъндинг платформа Republic.

ROX Financial, която е базирана в Ню Йорк, е класифицирана като „компания с нововъзникващ растеж“, означаващо, че някои изисквания за обявяване на финансови резултати ще бъдат смекчени в сравнение с одитите, с които трябва да се съобразяват други публични компании.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
В Берлин 85% от хората живеят под наем, а цените излизат от контрол