IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в България е под средното ниво в ЕС през септември

Строителната продукция в ЕС и еврозоната се връща към растеж след спадовете през август

13:39 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Европейският съюз и еврозоната се връщат към растеж на строителната продукция както на месечна, така и на годишна база през септември след спадовете предходния месец, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През септември продукцията в сектор строителство е нараснала с 0,9% спрямо август в еврозоната и с 1,2% в ЕС, сочат сезонно изгладените данни на Евростат. За сравнение, през август строителството записа месечен спад от 1,4% в еврозоната и 1,8% в ЕС. По-голям принос за месечното покачване през септември има гражданското и инженерното строителство, което расте по-бързо от сградното строителство както в ЕС, така и в зоната с единна валута.

На годишна база произведената строителна продукция е нараснала с 1,5% в еврозоната и с 1,8% в ЕС като цяло. В еврозоната повишението е движено основно от инфраструктурното строителство, докато в ЕС сградното строителство расте по-бързо от гражданското и инженерното строителство.

България е под средните нива в ЕС през септември с нулев ръст на строителната продукция на месечна база и с повишение от 1% на годишна основа.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-висок месечен ръст на строителството е отчетен в Словения (+8,5%), Швеция (+6%) и Унгария (+4,1%). Най-голям спад е регистриран в Румъния (-4,9%), Словакия (-3,8%) и Полша (-1,9%).

Спрямо септември м. г. най-голям ръст сред страните членки с налични данни отбелязват Унгария (+14,3%), Финландия (+6%) и Полша (+4,3%). Румъния е лидер и по годишен спад (-14,2%), следвана от Испания (-7,2%) и Словакия (-1,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още