Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Великобритания променя стари правила за планиране, за да ускори строителството

Промяната е в отговор на призива на премиера Борис Джонсън да се строи повече, за да се стимулира британската икономика

Великобритания променя стари правила за планиране, за да ускори строителството

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Британският министър по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Робърт Дженрик ще обяви промени в „остарелите и тромави“ градоустройствени правила във Великобритания тази седмица, които според него ще ускорят жилищното строителство и ще стимулират жизненоважни инфраструктурни проекти, предава Bloomberg.

Програмата за реформи, която ще бъде отговор на призива на британския премиер Борис Джонсън „Да строим, да строим, да строим“, за да се даде летящ старт на британската икономика след коронавирусната пандемия, ще изключи бюрокрацията и ще елиминира затруднения при строителството в зони на „растеж“ и „обновяване“, проектирани от местните съвети, казва Дженрик.

„При настоящата система са необходими средно пет години строителството на стандартна жилищна сграда да премине през системата на планиране, още преди багерите да пристигнат на място. Ние въвеждаме по-проста, по-бърза и насочена към хората система за осигуряване на жилищата и местата, от които се нуждаем“, написа Дженрик в статия за Sunday Telegraph.

Още по темата

Реформите ще създадат насоки за архитектура и ще позволят на по-малки компании да се конкурират с големи корпорации, тъй като новите правила ще изравнят правилата на играта за получаване на съгласие за планиране“, допълни Дженрик.

Мрежата от областни съвети, която представлява 187 органа за планиране в Англия, съобщи, че промените в правилата няма да дадат стимул на жилищното строителство, както твърди правителството.

„Десетки хиляди жилища с разрешение за строителство остават непостроени – развалена е системата за осигуряване на жилища, а не системата за планиране“, казва в комюнике Марк Крейн, говорител по икономическите въпроси на мрежата.

„За справяне с жилищната криза съветите трябва да получат финансиране, за да инвестират в инфраструктура, и правомощия, за да строят жилища, които са зелени, с високо качество и са достъпни“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Коронакризата ще забави жилищния пазар във Франция