Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Акциите на Wells Fargo се сриват

Фед наложи безпрецедентно решение за подобряване на корпоративното управление на банката заради наличие на фантомни сметки

Акциите на Wells Fargo се сриват

Снимка: Ройтерс

Днес няма да е добър ден за акционерите в голямата американска банка Wells Fargo. Още в предборсовата сесия акциите на банката се сринаха с почти 9%. Причината зад понижението – с безпрецедентно решение Федералният резерв на САЩ забрани на финансовата група по-нататъшен растеж.

Банката ще има право да увеличи баланса си от 1,95 трлн. долара едва след като подобри достатъчно корпоративното управление и контрола. Наред с други неща банката е предизвикала усещането, че служителите са откривали фантомни сметки от името на своите клиенти, за да изпълнят заложените от мениджърите цели.

Освен това банката трябва да смени трима от членовете на Борда на директорите до края на април и още един до края на годината.

В следборсовата сесия в петък книжата понижиха стойността си с 6,1 на сто.

Още по темата

Изпълнителният директор на Wells Fargo Тим Слоун заяви в конферентен разговор с анализатори, че въздействието върху печалбата вероятно ще бъде „управляемо". Въпреки споразумението с Фед обаче банката е изложена на ожесточена конкуренция. „Нашите заповеди към екипа са: излезте и служете на нашите клиенти, изпълнете нашата визия, получете депозити и давайте заеми, ние сме отворени за бизнес!"

По собствени думи Слоун взима насериозно заповедта на Федералния резерв. По думите му обаче става дума само за една стъпка в реформата на управлението на риска и контрола в компанията. Wells Fargo очаква, че заповедта за ограничаване на растежа ще се отрази на приходите с между 300 млн. 400 млн. долара през годината. Това е между 1,5% и 1,9% от постъпленията през миналата година.

Фед критикува, че растежът е играл по-голяма роля в групата, отколкото ефикасното управление на риска.

„Дълбокото и постоянно нарушение на правилата не може да бъде толерирано при нито една банка", каза напускащият ръководител на Фед Джанет Йелън. Източници от Вашингтон твърдят, че централната банка рядко се намесва пряко в делата на финансови институции, а подобна забрана за растеж никога досега не е била налагана, коментира DPA.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Временната парализа на федералното правителство ще забави икономиката на САЩ