IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън е подписал закона за снабдяването на Украйна с военно оборудване

Законодателството облекчава изискванията за предоставяне на военна помощ

23:04 | 09.05.22 г.
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Andi Rice/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Andi Rice/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник законопроект, който ще рационализира дългия процес на снабдяване на Украйна с военно оборудване, необходимо за борбата срещу Русия, съобщава CNBC.

„Подписвам законопроект, който предоставя друг важен инструмент, който пряко подкрепя правителството на Украйна и украинския народ и тяхната борба за защита на страната и демокрацията срещу бруталната война на [президента на Русия Владимир] Путин“, каза Байдън от Овалния кабинет.

„Цената на битката не е евтина, но отстъплението от агресията е още по-скъпо“, добави Байдън.

Подписът му върху Закона за отбрана на демокрацията в Украйна за ленд-лизинг от 2022 г. ще улесни САЩ да отпускат или отдават под наем военна помощ на съюзници, засегнати от инвазията на Русия в Украйна.

Байдън вече има право да отдава оборудване, но законодателството, което той ще подпише, ще облекчи някои от изискванията за това.

Съгласно мярката Украйна може да поиска опростен трансфер на американско оръжие и друга помощ за сигурност. САЩ ще получат гаранции, че страната ще замени или възстанови активите на по-късен етап.

В петък администрацията на Байдън обяви нов пакет въоръжена помощ за Украйна на стойност 150 млн. долара. С него общият обем на помощта на САЩ възлиза на 3,8 млрд. долара, откакто руската армия нахлу в Украйна.

Миналия месец Байдън поиска от Конгреса да одобри помощ за Украйна за 33 млрд. долара, след като изчерпа оставащите си правомощия. Той потвърди искането си в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още