IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Путин ще говорят по време на среща за климата на 22 април

Присъствието на руския президент на срещата на високо равнище показва, че той все още е отворен за диалог със САЩ

21:10 | 19.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският държавен глава Владимир Путин е приел покана да участва в международна среща, свързана с борбата срещу климатичните промени, на която домакин ще бъде американският президент Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

„Владимир Путин ще изложи подхода на Русия в контекста на установяването на широко международно сътрудничество, насочено към преодоляването на негативните последици от глобалните климатични промени“, посочват от Кремъл. 

Присъствието на Путин на срещата на високо равнище, която ще се проведе на 22 април, показва, че той все още е отворен за диалог със САЩ, въпреки че двете страни наложиха нови санкции една на друга през последните няколко дни. Той все още не е отговорил на друга покана на Байдън за двустранна среща на върха.

Байдън е поканил 40 световни лидери на срещата на върха по въпросите за климата, като част от усилията му да превърне борбата с глобалното затопляне в основен приоритет на своето управление.

В речта си Путин "ще очертае подходите на Русия в контекста на изграждането на широко международно сътрудничество, насочено към преодоляване на негативните ефекти от глобалните климатични промени", добавят от Кремъл.

Миналия четвъртък Вашингтон наложи нови санкции на Русия заради предполагаемата намеса на изборите в САЩ през миналата година и провокациите на руските военни на украинската граница.

Русия отрече обвиненията и отговори на наказателните мерки със собствени санкции на следващия ден.

САЩ предупредиха Русия, че ще има допълнителни последици, ако опозиционерът Алексей Навални, който обяви гладна стачка в затвора, в който се намира вече близо три седмици, загине. От Москва заявиха, че са готови да наложат „по-болезнени“ мерки на Вашингтон, ако напрежението ескалира допълнително.

Отношенията между двете страни се върнаха до нивата от времето на Студената война през март, след като Байдън нарече Путин „убиец“, а Москва отзова посланика си във Вашингтон за консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още