Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Citigroup даде старт на сезона на отчетите в САЩ с изненадващ спад на приходите

Понижението се дължи на по-слабото представяне на бизнеса ѝ с търговия на инструменти с фиксирана доходност

Citigroup даде старт на сезона на отчетите в САЩ с изненадващ спад на приходите

Снимка: Архив Ройтерс

Американската банка Citigroup отчете изненадващ спад на приходите за тримесечието в резултат на много по-слабото представяне на бизнеса ѝ с търговия на инструменти с фиксирана доходност, ударен от волатилността на финансовите пазари в края на годината.

Още по темата

Акциите на компанията поевтиняха с почти 1,6% до 55,80 долара в ранната търговия.

Волатилното четвърто тримесечие повлия върху някои от нашите чувствителни към пазара подразделения, най-вече с [търговия с] фиксирана доходност“, заяви главният изпълнителен директор Майкъл Корбат.

Приходите от търговия с фиксирана доходност са се свили с 21% през тримесечието на годишна база. Заради спада в приходите Citi с малко не успя да изпълни целта си за ефективността за годината, и то въпреки 4-процентовото понижение на разходите.

Банката приключва годината с коефициент на ефективност от 57,4%, което е малко над целта от 57,3%. По-нисък коефициент означава, че банката управлява по-добре разходите си като процент от приходите.

Въпреки това Citi задмина целта си за възвръщаемостта върху съотношението на обикновения капитал към материалните активи на банката (ROTCE) – внимателно следен показател за това колко добре банките ползват парите на акционерите. Citi отчете съотношение от 10,9%, което е над целта от 10,5%.

Citi е първата сред големите американски банки, които представят резултатите си за четвъртото тримесечие. Други водещи кредитори – JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp и Goldman Sachs, ще обявят своите по-късно тази седмица.

Резултатите на Citi обаче може да не са добър показател за американския банков сектор, тъй като банката получава около половината от приходите си от извън САЩ.

Без еднократно данъчно облекчение печалбата е нараснала до 4,22 млрд. долара, или 1,61 долара на акция, през тримесечието до 31 декември от 3,70 млрд. долара, или 1,28 долара на акция, година по-рано.

Приходите са се свили с 2% до 17,12 млрд. долара. Анализаторите очакваха ръст от 1,7% на приходите до 17,55 млрд. долара и печалба от 1,55 долара на акция, сочат данни на Refinitv.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън разпореди по-бързи проверки и издаване на чекове за помощи