IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите са само на едно място от контрола над Сената*

Техният представител Рафаел Уорнок се наложи над досегашната сенаторка от републиканците Кели Лофлър

08:33 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg

Демократите в САЩ са само на едно място от контрола над Сената, след като техният представител Рафаел Уорнок се наложи над досегашната сенаторка от републиканците Кели Лофлър, пише The Wall Street Journal.

Предварителните резултати от частичните избори за Сенат в американския щат Джорджия свидетелстваха за оспорвана надпревара. На частичните избори кандидатите на републиканците и демократите се съревновават за две сенаторски места. Резултатът от изборите ще определи кой ще контролира горната камара на американския Конгрес.  

В обръщение към обществеността рано в сряда Уорнок обеща: „Отивам в Сената, за да работя за цяла Джорджия“.

Един срещу друг в битка за другото сенаторско място са досегашният сенатор от Републиканската партия Дейвид Пердю и кандидатът на демократите Джон Ософ. При преброени около 86 процента от бюлетините Пердю води на Ософ с 51,3 срещу 48,7 процента от гласовете. 

Балотажите в южния щат ще определят бъдещото мнозинство в американския Сенат – и на доколко голяма свобода може да се надява бъдещият американски президент Джо Байдън през първите две години от мандата си, тъй като от резултата от изборите в Джорджия зависи това дали демократите на Байдън все още могат да получат контрол над Сената.

Републиканците на напускащия Белия дом американски президент Доналд Тръмп имат нужда от само още едно място, за да запазят мнозинството в Камарата. Освен всичко друго Сенатът потвърждава кандидатите на президента за държавни постове и може да блокира законопроекти.

На 3 ноември, успоредно с президентските избори, около една трета от местата в Сената бяха избрани при гласуване. В Джорджия обаче никой от кандидатите за Сената не постигна необходимото абсолютно мнозинство на първия тур, което довее до балотажа.

И двамата демократични кандидати ще трябва да надделеят, така че да се постигне патова ситуация с 50 на 50 гласа. Тогава това може да бъде разрешено служебно от бъдещия вицепрезидент на САЩ Камала Харис в полза на демократите. Засега не е ясно кога ще има надеждни крайни резултати от щата. 

Високите залози на изборите за Сената изпратиха истински поток от пари в щата. Разходите за двата балотажа са близо 500 млн. долара, според Center for Responsive Politics.

*Актуализирано в 9:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още