IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Инфлационният риск за САЩ е нисък

Финансовият министър на страната смята, че ако властите се справят с пандемията, икономиката ще се върне към пълна заетост през следващата година

19:11 | 14.03.21 г. 2
<p>
	Джанет Йелън по време на изслушването ѝ за утвърждаването ѝ на длъжността финансов министър на САЩ. <em>Снимка: Anna Moneymaker/Bloomberg</em></p>

Джанет Йелън по време на изслушването ѝ за утвърждаването ѝ на длъжността финансов министър на САЩ. Снимка: Anna Moneymaker/Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън коментира, че инфлационният риск за САЩ е слаб на фона на пакета стимули в размер на 1,9 трлн. долара на президента Джо Байдън и признаците за поетапно връщане към пълна заетост.

„Има ли риск от инфлация? Мисля, че има малък риск и мисля, че е управляем “, посочва Йелън пред АВС, предава Bloomberg.

Някои цени, които паднаха миналата година, когато пандемията от новия коронавирус се разпространи в САЩ, ще се възстановят, но това са „временни движения“, казва още тя.

„Не мисля, че това е значителен риск“, допълва Йелън, бивш председател на Федералния резерв на САЩ. „И ако се материализира, със сигурност ще следим за това, но имаме инструменти за справяне с нея (инфлацията – б.ред.)“, казва още тя.

Докато вниманието се насочва към обещанията на президента Джо Байдън за увеличаване на разходите за инфраструктура, Йелън подчертава, че „все още не сме решили дали да следваме вида данък върху имуществото, подкрепен от редица прогресивни сенатори, водени от Елизабет Уорън и Бърни Сандърс“.

Обещанията на Байдън за по-високи данъчни ставки върху корпорациите, капиталовите печалби и дивидентите „са сходни по своето въздействие с данъка върху имуществото“, коментира още Йелън.

Финансовият министър на САЩ и други официални представители на администрацията във Вашингтон настояват, че помощта - която идва в допълнение към облекченията на ограничителните мерки заради пандемията, е крайно необходима за икономиката, засегната сериозно от Covid-19, особено работниците с ниски доходи и от сектора на услугите.

Безработицата в остава висока, но напоследък се ускорява създаването на работни места. Работодателите са разкрили 379 хил. нови позиции през февруари, което е значително повече от очакваното, показват официалните данни. Същевременно молбите за обезщетения за безработица в САЩ намаляват повече от прогнозираното миналата седмица до най-ниското ниво от началото на ноември, сочат други данни на американското трудово министерство.

"Надявам се, че ако победим пандемията, че можем да върнем икономиката близо до пълна заетост през следващата година и мисля, че точно от такъв пакет имаме нужда, за да го направим“,  коментира Йелън в предаването.

Републиканците се противопоставиха на размера на пакета от стимули и дори някои либерални икономисти, като бившия министър на финансите Лорънс Съмърс, се усъмниха дали разходите не са прекомерни, като се има предвид, че по-широката икономика е била изключително устойчива. „Ако поставите твърде много вода във ваната, тя започва да прелива“, коментира Съмърс пред CNN за мащабите на стимулите. Според него се „опитваме да налеем много вода“.

Йелън подчертава в интервюто си, че нейните възгледи за фискалната устойчивост са се променили в ерата на постоянно ниски лихвени проценти, но тя смята, че „в дългосрочен план трябва да контролираме дефицитите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дреме ти, гледай си колко рубли струва един кефир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
колко долара всъщност струва една кока кола ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още