IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow и S&P 500 с нови рекорди след силния доклад за пазара на труда

Опасенията, че нарастващата инфлация и по-високите лихви ще обезценяват бъдещите печалби на технологичните компании, вкараха Nasdaq на червено

23:14 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PETER FOLEY</em></p>

Снимка: EPA/PETER FOLEY

Изненадващо силните данни за пазара на труда в САЩ привлякоха в петък повече инвеститори на Wall Street. Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши в петък с до 0,41 процента до рекордно високо ниво от 35 208 пункта. Широкият S&P 500 добави 0,2 процента и също постави нов рекорд с 4437 пункта.

Днес инвеститорите разпродаваха технологични акции. Според експерти нарастващата инфлация и по-високите лихвени проценти обезценяват бъдещите печалби на тези компании с висок растеж. Ето защо технологичният Nasdaq се сви с 0,4% до 14 836 пункта. 

И трите индекса обаче приключват седмицата с повишения. Nasdaq добави 1,1% към стойността си, Dow Jones натрупа още 0,8%, а S&P 500 се увеличи с 0,9 на сто.

Броят на създадените работни места извън селскостопанския сектор на САЩ е 943 000, което надвишава пазарните очаквания от 870 000. „Тези данни предлагат най-доброто от двата свята“, каза Сиема Шах, главен инвестиционен стратег във фонда Principal Global. „Те сигнализират за възстановяване на пазара на труда, но не са достатъчно силни, за да принудят Фед да ограничи покупките на ценни книжа“.

В същото време безработицата се понижава до 5,4 на сто, докато анализаторите прогнозираха 5,7%.

Възстановяването на икономическата активност увеличи търсенето на работна ръка – най-вече в туристическия и развлекателен сектор – от началото на годината. В същото време обаче работните места остават с 5,7 млн. под предпандемичното си ниво и много работодатели се затрудняват да запълнят свободните позиции.

Данните от петък са голяма стъпка напред към целта на Федералния резерв за „значителен“ напредък във възстановяването на пазара на труда. Досега от ръководството на Фед сигнализираха, че предстои още възстановяване на пазара на труда, преди банката да започне да ограничава покупките си на активи.

Инвеститорите на валутните и облигационните пазари имат различно мнение за последното. Те се запасиха със световната резервна валута в очакване на преждевременно затягане на паричната политика. Доларовият индекс, който отразява обменния курс на американските пари към основните валути, нарасна с 0,6% до 92,821 пункта. Междувременно продажбите на държавни облигации повишиха доходността на десетгодишните Т-облигации до 1,294%.

Инвеститорите разпродаваха злато поради намаляващите спекулации за нарастващия ценови натиск. Считаното за "антиинфлационната валута" злато поевтиня в петък с 2,4 процента до 1762 долара за тройунция (31,1 грама). Петер Кардиьо, главен икономист във финансовия консултант Spartan, подчерта изненадващо силното увеличение на почасовите заплати поради острия недостиг на работна ръка. „Това ясно показва, че инфлацията е постоянна и не е непременно временна“.

Ето какво се случи с отделните компоненти

Инвеститорите посягаха към акциите на Goodyear и помогнаха на производителя на гуми да добави 6,55% към цената на книжата си. Компанията спечели изненадващо високите 0,32 долара на акция през последното тримесечие и прогнозира, че продажбите за текущото тримесечие ще се върнат на нивото преди избухването на пандемията на коронавирус.

Отлагането на заявлението за одобрение на САЩ за ваксината срещу коронавируса генерира на Novavax един от най-големите понижения в историята на компанията. Акциите на фармацевтичната компания се сринаха с почти 20% на Wall Street. Вместо да кандидатства през третото тримесечие, компанията не възнамерява да кандидатства за спешно одобрение от FDA до четвъртото тримесечие. Novavax също така отчете неочаквано висока загуба и продажби, които бяха под прогнозите на Wall Street.

Акциите на Didi поевтиняха леко, въпреки че до последно бяха на зелено. Базираната в Китай компания обмисля да се откаже от контрола върху своите данни, за да прекрати регулаторното разследване от страна на китайското правителство, твърди в свой материал Bloomberg.

Книжата на Beyond Meat добавиха 1,69%, въпреки че компанията отчита тримесечна загуба от 31 цента на акция, със седем цента повече от очакваното. Продажбите на производителя на растителни алтернативи за месото бяха над прогнозите на финансисте, но компанията даде предпазлива прогноза поради по-„консервативни“ поръчки от своите клиенти заради породената от пандемията несигурност.

В същото време акциите на Dropbox поскъпнаха с 2,03%. Коригираната печалба от 40 цента на акция надхвърли прогнозите със седем цента. Продажбите на компанията за съхранение в облака също бяха над прогнозите.

Zynga, от друга страна, се насочи към най-високата дневна загуба от девет години насам със спад на цените от на моменти 19%. Разработчикът на мобилни игри понижи прогнозата си за обема на резервации - показател за бъдещи продажби - до 2,8 от 2,9 милиарда долара. Резервациите през второто тримесечие от 712 милиона долара бяха под очакванията. Причината за това, в допълнение към разхлабените пандемични ограничения, са по-ниските маркетингови разходи за набиране на нови потребители в сравнение с конкуренцията, коментира анализаторът Дъг Кройц от мениджъра на активи Cowen. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още