IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 500 пункта след повишението на лихвите от Фед

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от 2019 г.

23:03 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха силен ръст, след като Федералният резерв повиши лихвите и съобщи, че ще пристъпи към още шест увеличения тази година, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 518,76 пункта към стойността си и завърши деня на ниво от 34 063,10 пункта, въпреки че първоначално след публикуването на комюникето на Фед се оцвети в червено. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 2,2% до ниво от 4357,86 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 3,7% до 13 436,55 пункта.

Фед обяви в края на двудневното си заседание в сряда, че ще повиши краткосрочната лихва с четвърт процентен пункт в очакван ход на централната банка, която се стреми да овладее ускоряващата се инфлация. Но трейдърите бяха донякъде изненадани от прогнозите на централната банка, които първоначално тласнаха надолу пазара.

Федералният резерв прогнозира, че основната лихва ще достигне 1,9% до края на годината, което би означавало увеличение на всяко от оставащите заседания на централната банка тази година.

„Това е много агресивен ход. Искам Фед да запази известна гъвкавост. В дългосрочен план трябва да върнем лихвите на положителни реални нива. Но има голяма несигурност и да не забравяме, че имаме много финансови активи, които са изградени на основаната на суперниски лихви, не можем за една нощ просто да повишим тези лихви до нормални нива и да очакваме, че няма да се случи нищо лошо“, коментира пред CNBC Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management.

След първоначалния спад индексите се възстановиха в последния час от търговията, след като някои инвеститори погледнаха положително на агресивния ход на Фед, водени от вярването, че това ще помогне на икономиката в дългосрочен план чрез забавяне на инфлацията.

Съобщението от Фед показа на инвеститорите, че централната банка вече не чака, за да предприеме значителни стъпки за затягане на настоящата парична политика, смята Чарли Рипли, старши пазарен стратег в Allianz Investment.

„Реалността е, че очакванията за инфлацията се промениха до степен, в която Фед в крайна сметка призна, че има да наваксва значително. В момент, когато инфлацията остава упорито висока, Фед ще трябва да покаже агресивни действия не само чрез поредица от повишения на лихвите, а и чрез допълнителни промени в баланса си. Сега пазарът трябва да свиква ястребовата позиция“, допълва той.

След съобщението на Федералният резерв доходността по 10-годишните облигации достигна най-високото си ниво от 2019 г. Тя се повиши до 2,188%. В същото време доходността по 30-годишните държавни ценни книжа намаля до ниво от 2,457%.

Банковият сектор постигна ръст благодарение на оптимизма, че банките ще се възползват от по-високите лихви. Книжата на JPMorgan поскъпнаха с 4,4%, а тези на Bank of America прибавиха 3,1%.

Основните щатски индекси започнаха деня на зелена територия, след като Financial Times съобщи, че Украйна и Русия са постигнали „значителен напредък“ по мирен план и изтегляне на руските войски.

В обръщение към нацията във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мирно споразумение започва „да звучи по-реалистично“. Руският външен министър Сергей Лавров каза пред ВВС, че има „надежда за постигане на компромис“. Руската държавна телевизия съобщи същото миналата вечер.

Micron Technology беше сред най-добре представилите се компании в S&P 500, като постигна ръст от над 8,9%. Книжата на Starbucks поскъпнаха с 5,1% след повишаването на рейтинга им от JPMorgan, а цената на акциите на Boeing, която е част от Dow, нарасна с 5%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест други основни валути, се понижи с 0,71% до 98,39 пункта. Еврото поскъпна с 0,73% до 1,103 долара, а паундът е нагоре с 0,81% до 1,314 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,37% до 118,75 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи в още една волатилна сесия. Контрактите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 2,35% до 97,56 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 1,45% от стойността си до 95,04 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад с 1,1% до 1908,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още