IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow с осми пореден ръст - най-дългата серия от 2018 г.

Dow и S&P остават на по-малко от процентен пункт от техните най-високи постижения за всички времена, достигнати през юли

23:20 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции затвориха пазара в последния за седмицата работен ден предимно на по-ниски нива в петък, след като по-рано през деня облекчаването на търговското напрежение и някои решения на централни банки за кратко повиши настроението на инвеститорите, предава MarketWatch.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с по-малко от 0,1% до 3007 пункта. За сметка на това индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 36 пункта, или 0,1%, за да завърши на ниво от около 27 219, въз основа на предварителни данни. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижи с 0,2% до 8 177 пункта.

Така Dow постигна осмото си поредно повишение, най-дългата си такава серия от 2018 г. насам. Dow и S&P остават на по-малко от процентен пункт от техните най-високи постижения за всички времена, достигнати през юли.

На седмична база Dow напредна с 1,6 процента, в четвъртък бе на косъм от достигане на нов исторически максимум. Борсовите участници оправдаваха покупките на акции от една страна с натрупващите се сигнали за отслабване на търговската война между САЩ и Китай, от друга – с подкрепата на централните банки: „В световен мащаб паричните власти се завъртяха в посока на експанзивен курс“, казват от управителя на активи Fiduka.
 

Wall Street бе подкрепен от добри макроикономически данни. Така например продажбите на дребно се повишиха по-бързо от очакваното през август, като се увеличиха с 0,4%. Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт, като самите продажби на дребно пък представляват около 25% от личните потребителски разходи.

Това означава, че поредните силни данни за продажбите на дребно през миналия месец предполагат, че потребителските разходи ще продължават да бъдат важен двигател за икономическия растеж в САЩ и през третото тримесечие, след като през второто тримесечие те нараснаха с цели 4,7% (най-силен растеж от четири и половина години насам).

Освен това инвеститорите видяха признаци, че Вашингтон и Пекин се насочват към по-конструктивна позиция по отношение на търговските преговори. New York Times съобщи, че Китай ще освободи някои американски земеделски продукти, включително соята и свинското месо, от допълнителни мита.

В четвъртък САЩ приветстваха възобновените покупки от Китай на американски земеделски стоки, а президентът Доналд Тръмп заяви, че се очаква Пекин да купува „големи количества“ земеделски стоки. Той каза още, че обмисля временно търговско споразумение с азиатската страна.

“Това бързо се превръща в базово допускане, така че не е ясно дали пазарите ще реагират благоприятно на бъдещи заглавия, които просто потвърждават вероятността от подобен сценарий“, коментира изпълнителният директор на J.P. Morgan Адам Крисафули.

Европейската централна банка обяви ден по-рано пълноценен стимулиращ пакет, включително намаляване на лихвите и рестартиране на програмата за закупуване на облигации без краен срок.

Що се отнася до отделните компоненти, големите технологични компании попаднаха под светлината на прожекторите, след като анкетна комисия на Конгреса на САЩ нареди разследване на потенциални нарушения на антитръстовите правила.

В петък  Amazon, Apple, Facebook и Google са получили писма от Антимонополната правна подкомисия на Конгреса на САЩ, чрез които комисията изисква вътрешни документи, имейли и съобщения относно използването на пазарната позиция на американските технологични гиганти

Комисията желае компаниите Amazon.com Inc., Facebook Inc., Apple Inc. и компанията-майка на Goolgle - Alphabet Inc. да предоставят до 14 октомври копия от документи, включително изпълнителни съобщения и финансови отчети, както и информация за конкуренти, пазарен дял, сливания и ключови бизнес решения.

Десетките ръководители от цитираните по-горе фирми, посочени в заявките, включват основателят на Amazon Джеф Безос, изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг, изпълнителния директор на Apple Тим Кук, както и Лари Пейдж, Сергей Брин и Ерик Шмид от Google.

Акциите на онлайн търговеца Amazon, производителя на iPhone Apple, онлайн мрежата Facebook и компанията майка на Google Alphabet загубиха до 2,5 процента.

Песимистичните изявления за индустрията изпратиха книжата на Broadcom надолу. Акциите на производителя на полупроводници поевтиняха с до три процента. Според компанията търсенето на чипове спада, а възстановяване все още не се вижда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още