IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: САЩ ще бъдат големият губещ от търговската война

Изчисленията на банката показват, че Вашингтон, а не Пекин, ще бъде най-потърпевш от разрастващото се търговско напрежение

14:03 | 26.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ ще бъдат големият губещ от търговска война с другите държави, показва симулация на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изследването на ЕЦБ разглежда резултатите от наложените 10-процентни американски мита върху вносни продукти и съответната реципрочна мярка от страна на засегнатите държави, предава Ройтерс.  

„Изчисленията показват, че нетната износна позиция на САЩ ще се влоши значително“, смятат от банката. „При този модел американските компании ще инвестират по-малко средства и ще наемат по-малко работници, което ще предизвика негативен икономически ефект“.

ЕЦБ предвижда, че икономическият растеж на САЩ ще бъде намален с повече от 2 процентни пункта заради ответните реакции на другите държави.

Международният паричен фонд очаква ръстът на американската икономика да се увеличи с 2,9% през настоящата година и с 2,7% през следващата. За сравнение, Китай ще отбележи икономически растеж, увеличавайки износа си към онези страни, които вече са наложили мита на американските стоки.

В същото време глобалната търговия ще отчете понижение с 3%.

Моделът на ЕЦБ е напълно теоретичен, той не показва актуалното състояние на търговията.

Както вече стана ясно в началото на миналата седмица САЩ наложиха 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, които ще се увеличат до 25% след края на годината. От Пекин отговориха с митнически налози върху американски продукти на стойност 60 млрд. долара. Президентът Тръмп вече наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа, целейки да поречи на европейските автомобилни производители да разширят бизнеса си в САЩ, потискайки по този начин местното американско производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 5 години
Американските лапачи викаш,а китайците какви са.ЕС и САЩ са към 700 милиона човека,китайците са 1,5 милиарда.За да могат да се изхранват малките похотливи китайци европейците и американците трябваме да им изкупуваме стоките,като това води до безработица.Всички неща които произвеждат в Китай,могат да се произвеждат в ЕС и САЩ като така ще има нулева безработица.Точно ние храним китайската ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
многодобре
преди 5 години
...ми то минаха много години и се надявам човечеството да се е поучило от тях. Историята ни показва, че империите са воювали , като са превземали територия след територия или народ след народ. ...нима си мислиш, че китай ще остана сам в тази икономическа война с американските лапачи? ...грешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още