IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon не успя да отговори на очакванията за последното тримесечие

Изключвайки еднократните ефекти, производителят е спечелил 88 цента на акция при очаквани 1,04 долара

17:57 | 02.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еxxon Mobil Corp., най-големият публично търгуван производител на петрол в САЩ, публикува по-ниски от очакваните резултати за четвъртото тримесечие на миналата година, което снижи цената на акциите му с 3,6% по време на сутрешната търговия, съобщава Ройтерс.

Макар цените на петрола да скочиха през последната година, стимулирайки производството, компанията имаше затруднения през последните три месеца на миналата година с рафинирането и обработката на химикали, особено извън САЩ.

По-ниската печалба на компанията бе обявена, след като вторият по големина петролен производител в света Royal Dutch Shell за първи път я изпревари по годишни обороти на парични средства, генерирайки около 6% повече от тези на Exxon, които за миналата 2017 г. са в размер на 33,2 млрд. долара. 

Независимо от трудностите в чужбина обаче компанията отчита силно представяне в родината си. От базирания в Тексас производител обявиха по-рано през седмицата, че ще утроят шистовия си добив от северноамериканския Пермски басейн до 600 000 барела петрол дневно до 2025 г. Това е част от плана им да инвестират 50 млрд. долара в САЩ през следващите пет години.

Компанията отчете нетна печалба за последното тримесечие на миналата година в размер на 8,4 млрд. долара, което представлява 1,97 долара за акция. На годишна база това е значителен ръст – през същия период на 2016 г. нетната печалба е била 1,7 млрд. долара, или 41 цента за акция.

Благодарение на новата американска данъчна реформа Exxon отчита и 5,9 млрд. долара бонус. Без счетоводните промени вследствие на реформата Exxon щеше да отчете загуба в САЩ.

Изключвайки новото законодателство и други еднократни ефекти, американският производител е спечелил 88 цента за акция. По данни на Thomson Reuters по този показател анализаторите очакваха 1,04 долара.

Производството на компанията се е свило с 3% до 4 млн. барела петрол на ден, като единственият ръст на производството идва от САЩ.

Количеството обработен продукт в рафинериите на компанията също отбелязва спад с 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още