IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отново вля ликвидност на пазара

В четвъртата намеса на репо пазара за последните пет търговски дни клонът на Фед в Ню Йорк ще предостави кредити за до 500 млрд. долара

22:01 | 16.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Фед Джей Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</p>

Председателят на Фед Джей Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Клонът на Федералния резерв в Ню Йорк отново се намеси в понеделник, за да подкрепи финансовите пазари. Той обяви в понеделник следобед (местно време), че ще предостави кредити на стойност до 500 млрд. долара за така наречените репо пазари. Тази стъпка е необходима, за да се осигури безпроблемна работа на паричния пазар в САЩ, се казва в изявление. Фед реагира по подобен начин в четвъртък и петък, предоставяйки кредити за общо 1,5 трилиона долара.

Това е четвъртата намеса на репо пазара за последните пет търговски дни. Централната банка посочи „изключително необичайни нарушения, свързани с коронавируса, които изискват тя да осигури ликвидност".

На репо пазара банките и другите участници на пазара продават държавни облигации за една нощ и ги изкупуват обратно на следващия ден. По този начин те получават краткосрочни заеми, лихвите по които се изплащат чрез съответно по-висока цена за обратно изкупуване.

В неделя Фед неочаквано намали лихвените проценти с един процентен пункт до диапазона от нула до 0,25 процента. Ключовият лихвен процент е на най-ниското ниво от финансовата криза. Това обаче не успя да успокои пазарите. В началото на търговията в Ню Йорк курсовете спаднаха с повече от седем процента, така че търговията бе временно спряна, за да се успокои ситуацията.

Изключителните ходове за направени на фона на екстремните пазарни сътресения заради несигурността около пандемията от коронавирус. Доходността на държавните облигации по-рано тази седмица регистрира нови рекордно ниски нива на фона на съобщенията за проблеми с ликвидността на пазара и страховете от глобална рецесия.

Заедно с обявяването на новите мерки Фед обеща, че „условията на операциите ще бъдат коригирани според нуждите за насърчаване на безпроблемното функциониране на пазара на ценни книжа и ефективното прилагане на политиката“.

Междувременно европейските финансови министри обсъждаха в понеделник в продължение на 6 часа кризата и одобриха пакет фискални мерки в размер на 1% от БВП и механизми за ликвидност от поне 10% от БВП.

Целта е да се подпомогне здравната система, да се подкрепят засегнатите фирми и да се осигури подкрепа за заетите, за да не загубят дохода си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Да дойдат танковете, упс - хеликоптерите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още