IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs надмина над два пъти очакванията за тримесечната печалба

Нетната печалба на банката се е увеличила до 4,36 млрд. долара

17:31 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs Group надмина над два пъти очакванията на Wall Street за тримесечната си печалба, подкрепена от силното представяне на търговския бизнес и скока на таксите за поредица поети първични публични предлагания, съобщи Ройтерс.

Приходите от световните пазари, където е водещият търговски бизнес на банката, регистрираха най-доброто си годишно представяне от десетилетие. Продажбите в това перо нараснаха с 23% до 4,27 млрд. долара за четвъртото тримесечие, достигайки 21,2 млрд. долара за цялата година.

Приходите от инвестиционно банкиране скочиха с 27% до 2,61 млрд. долара през тримесечието, водени главно от ръста на акциите, което е със 195% повече от същия период на миналата година.

Акциите на банката поскъпнаха с 2,6% в началото на търговията, добавяйки към 20-процентното повишение в цената през последната година.

Общите приходи са се повишили с 18% до 11,74 млрд. долара. Нетната печалба на банката се е увеличила до 4,36 млрд. долара, или 12,08 долара на акция, през тримесечието, приключило на 31 декември.

Според оценката на IBES анализаторите очакваха печалба от 7,47 на акция.

„Надяваме се тази година да донесе така необходимата стабилност и край на пандемията, но все още сме готови да се справим с широк спектър от ситуации“, заяви главният изпълнителен директор Дейвид Соломон. 

Представянето на Goldman е в унисон с по-големите печалби на банките на Wall Street, като JPMorgan Chase също отчете по-силни от очакваните резултати, тъй като обемите на финансовите пазари остават високи.

Рекордните нива на активност на капиталовите пазари през тримесечието помогнаха на Goldman да генерира високи такси за поемане на поръчки за редица IPO-та, включително Airbnb, Doordash, Lufax и Root.

Резултатите на Goldman са още по-впечатляващи предвид това, че  се съгласи да плати над 2,9 млрд. долара на регулаторите в цял свят, включително рекордна глоба за нарушаване на американски антикорупционен закон, за да сложи край на разследвания на ролята си в международен финансов скандал.

Компанията майка на банката е постигнала споразумение за временно спиране на съдебното преследване с американското министерство на правосъдието, което трябва да ú позволи да избегне принудителното излизане от определени бизнес операции. По-рано малайзийският филиал на банката официално се призна за виновен за ролята си в скандала с малайзийския държавен инвестиционен фонд 1MDB, като потвърди вината си по едно от обвиненията за заговор за нарушаване на Закона срещу корупционните практики в чужбина.

За разлика от по-големите банки като JPMorgan и Bank of America, Goldman има сравнително малък потребителски бизнес, който банката е ограничила още повече заради пандемията. Това й позволи да се съсредоточи върху основната си сила на сключване на сделки. Въпреки това банката се придържа към план за изграждане на перо за потребителски заеми и бизнес с кредитни карти.

Потребителските банкови приходи нараснаха с 52% през тримесечието до 347 милиона долара и скочиха с 40% до 1,21 милиарда на годишна база. Бизнесът все още е малък в сравнение с други големи източници на приходи за банката, като представлява само малка част от общите проходи през 2020 г.

Сезонът на отчетите за големите банки ще приключи в сряда с данни за Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още