IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се изстреля до нов 40-годишен връх

Данните за потребителските цени за миналия месец не отразяват напълно поскъпването на петрола след нахлуването на Русия в Украйна

16:58 | 10.03.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ са се увеличили до нов 40-годишен връх през февруари, а инфлацията вероятно ще се ускори още повече през следващите месеци, тъй като войната на Русия срещу Украйна вдига цените на суровия петрол и други суровини, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,8% през февруари на месечна база след ръст от 0,6% през януари, съобщи министерството на труда в четвъртък.

През 12-те месеца до края на февруари потребителските цени са скочили със 7,9%, което е най-голямото увеличение на годишна база от януари 1982 г. Ръстът следва скок от 7,5% през януари и води до пети пореден месец на годишно увеличение от над 6%.

 

 

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че потребителските цени са нараснали с 0,8% на месечна и със 7,9% на годишна база.

Инфлацията се изстреля доста над целта от 2% на Федералния резерв. Очаква се централната банка да започне да вдига основните лихви от следващата сряда, за да укроти инфлацията, като икономистите смятат, че тази година ще има седем повишения.

Данните за потребителските цени за миналия месец не отразяват напълно поскъпването на петрола след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Цените се изстреляха с 30% нагоре, като международният бенчмарк Брент удари най-високото си ниво от 2008 г. - 139 долара за барел, преди да поевтинее в сряда след новините, че ОАЕ ще призове останалите страни членки на ОПЕК да засилят производството.

САЩ и съюзниците им налагат строги санкции срещу Москва, а президентът Джо Байдън във вторник забрани вноса на руски петрол в страната. Русия е вторият по големина износител на суров петрол в света.

Цените на бензина в САЩ са средно рекордните 4,318 долара за галон спрямо 3,469 долара за галон преди месец, сочат данни на ААА.

Според Дейвид Кели, главен международен стратег в JPMorgan Funds, ако бензинът достигне средно 4,20 долара за годината, това ще увеличи разходите на средното домакинство в страната с над 1000 долара.

Домакинствата с по-ниски доходи носят бремето на високата инфлация, тъй като харчат по-голяма част от средствата си за храна и бензин.

Инфлацията вече бе проблем преди войната в Украйна заради изместването на разходите от стоки към услуги през пандемията.

Без волатилните компоненти на храните и енергията инфлацията се е ускорила с 0,5% на месечна база през февруари след ръст от 0,6% през януари.

През 12-те месеца до края на февруари т.нар. основна инфлация се е забързала с 6,4%. Това е най-големият ръст на годишна база от август 1982 г. и следва увеличението от 6,0% през януари.

Преди войната в Украйна повечето икономисти очакваха годишната основна инфлация да достигне своя пик през март от малко над 6,5% и след това да се забави.

„Все още смятаме, че това е най-вероятното развитие, но има риск ефектите за енергията от последното поскъпване на петрола да забавят този процес“, казва Лу Крандъл, главен икономист в Wrightson ICAP.

„Как точно Фед ще балансира влиянието на по-високите цени на петрола върху данните за инфлацията спрямо удара от „енергийния данък“ за доходите и реалните разходите засега остава неясно“, допълва той.

Затягащият се пазар на труда също ще допринесе за по-високата инфлация, въпреки че месечният ръст на заплатите е изпаднал в застой през февруари. Към края на януари е имало почти рекордните 11,3 млн. нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
твоето мнение им е през оная работа на американците... я кажи в раша как е инфлацията, заковахте ли е на 0% със закон ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
ох да ги жаля горките американци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Tisafarn
преди 2 години
Американците прекалиха със статут на своят долар, в обозримо бъдеще ще сърбат попарата дето си я надробиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Tisafarn
преди 2 години
Американците прекалиха със статут на своят долар, в обозримо бъдеще ще сърбат попарата дето си я надробиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Вие двете с Миглена днеска сте решили определено да тровите живота на ваш Бончо и няколко от форума като Стоян Dr. Vatnikov- и тая дето се представя за юрист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още