Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Изказване на Манучин потопи долара до тригодишно дъно спрямо еврото

Според финансовия министър на САЩ по-слабата американска валута не е проблем за икономиката на страната

Изказване на Манучин потопи долара до тригодишно дъно спрямо еврото

Снимка: Архив Ройтерс

Доларът поевтиня до близо тригодишно дъно спрямо еврото в четвъртък, след като финансовият министър на САЩ Стивън Манучин потвърди позицията си, че по-слабата щатска валута е добра за икономиката на страната, поне в краткосрочен план, съобщава Washington Post.

На пресбрифинг по време на Световния икономически форум, малко преди пристигането на американския президент Доналд Тръмп, Манучин не се опита да изясни коментара си от предишния ден, че поевтиняването на долара е „добро“ за американските износители. 

Мнението му до голяма степен се различава от дългогодишната политика на САЩ, при която се подкрепя силният долар. Това навежда на мисълта, че администрацията на Тръмп може би се опитва да омаловажи валутата, за да даде на американската икономика предимство в търговията като част от стратегията „Америка на първо място“.

Още по темата

„Мисля, че всъщност беше балансирано и логично спрямо това, което казах преди това, че не сме загрижени за нивото на долара в краткосрочен план, тъй като става въпрос за един много, много ликвиден пазар“, заяви Манучин. „Вярваме в свободно търгуващите се валути и че има както предимства, така и недостатъци за това къде е доларът в краткосрочен план“.

Коментарът на Манучин от днес доведе до едно от най-големите поевтинявания на долара от години. Еврото удари тригодишен връх спрямо щатската валута и отново леко се повиши в четвъртък, достигайки 1,2461 долара. По-късно еврото отново спадна до 1,2400 долара.

Мнозина на пазарите смятат, че Манучин реално отхвърля каквато и да е идея за политика на „силен долар“, която бе поддържана от повечето финансови министри през последните 20-ина години. По-слабата валута прави американските продукти по-конкурентни на международните пазари, макар че има потенциала да ускори инфлацията, повишавайки разходите за вноса.

Според Саймън Дерик, главен валутен стратег в BNY Mellon, нито един финансов министър през последните 15-ина години „не е бил толкова прям, подчертавайки предимствата на по-слабата валута“.

Манучин заяви, че САЩ не се опитват да използват валутата като оръжие в търговска война, но че правителството се опитва да направи всичко по силите си, за да подкрепи американския бизнес.

„Искаме свободна, справедлива и реципрочна търговия“, каза той. „Не се опитваме да започнем търговски войни. От друга страна се опитваме да защитим американските интереси“.

В дългосрочен план Манучин заяви, че стойността на щатската валута ще отрази базисната сила на икономиката на САЩ.

„Това, което е добро за САЩ, е добро за останалата част от света от гледна точка на растежа“, каза Манучин. 

„Програмата ще бъде, че САЩ са отворени за бизнес, че новият данъчен закон прави инвестирането в САЩ по-привлекателно, както и способността производствени работни места да се придвижат към САЩ и възможностите в САЩ“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
kloynat до: Tyrista
преди 2 години
EUR/USD

1.64783/92 01.30.2018
4
 
5
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
USD/EUR 1.08 Q-2 18

Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея