IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативен "ястреб" ще съветва Тръмп по националната сигурност*

Джон Болтън ще смени Хърбърт Р. Макмастър, който е поредният отстранен член от администрацията на американския президент

13:35 | 23.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Болтън е новият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Болтън е новият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще е новият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, след като постът беше освободен от ген. Хърбърт Р. Макмастър.

В съобщение в Twitter държавният глава заяви, че смяната влиза в сила от 9 април.

Назначението е поредното кадрово разместване в Белия дом. През последните седмици президентът промени голяма част от своя екип по национална сигурност, подготвяйки се за планирана среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун идните седмици и взимането на решение през май дали САЩ да останат в споразумението за ядрената програма на Иран, посочва Bloomberg. 

 

Миналата седмица Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилъръсън, посочвайки като мотив разминавания в мненията им по иранския договор и други въпроси. Неговото място ще заеме бившият началник на ЦРУ Майк Помпейо, който настоява за много по-строги мерки както срещу Пхенян, така и срещу Техеран.

Болтън, който е представител на средите на ястребите във Вашингтон, е известен със своята пламенна подкрепа за американското нахлуване в Ирак през 2003 г. Той е и чест гост на Fox News и част от екипа на консервативната организация American Enterprise Institute.

Той също така защитава и идеята за заемане на по-твърда позиция спрямо Иран и Северна Корея. В свой коментар за Wall Street Journal от февруари Болтън нарича възможен атакуващ удар на САЩ срещу Пхенян „напълно основателен“.

„Единият начин за избягването на превантивната военна сила е като се свали режимът – честно казано това е нещо, с което Китай би трябвало да ни помогне“, заяви по-рано миналата седмица Болтън в интервю за Fox News.

Според Bloomberg новият съветник е бил и чест посетител на държавния глава в Белия дом, като през последните седмици е водил активна кампания за смяната на Макмастър.

Назначаването на Болтън представлява поредна стъпка в дясно за администрацията на Тръмп, който продължава да отстранява по-умерените политици сред приближените си.

Това е и третата смяна на съветник по националната сигурност за държавния глава в рамките на 14 месеца. Макмастър се присъедини към екипа на президента преди година, след като Тръмп уволни Майкъл Флин заради това, че е излъгал вицепрезидента Майкъл Пенс за контактите си с Русия. 

*С Ястреб се обозначават обикновено агресивните политици, които са по-малко склонни на компромиси. Противоположният термин е гълъб. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още