IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на петрола свиха приходите на Exxon Mobil

Най-голямата американска петролна компания отчита 74-процентен спад на печалбата от шистовото производство в САЩ

22:01 | 31.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската петролна компания Exxon Mobil регистрира 5,2-процентен спад на печалбата за четвъртото тримесечие, след като продажбите на активи доведоха до зануляване на ръста при добива на петрол и газ на годишна база, съобщава Ройтерс. 

През последното тримесечие петролната индустрия пострада от по-ниските цени на суровината, като Exxon увеличи разходите си за стимулиране на производството на петрол, за да компенсира естествения спад.

Акциите на компанията поевтиняха с 1% до 64,08 долара за дял в часовете преди старта на търговията на Wall Street. Като цяло цената на книжата е изгубила близо 29% от стойността си, откакто сегашният главен изпълнителен директор Дарън Уудс пое поста преди три години.

Производството на Exxon в рамките на Пермския басейн, „златната кокошка“ на американската шистова индустрия, нараства с 54 на сто спрямо година по-рано. Въпреки това печалбата за тримесечието за добива в САЩ се свива със 74%, тъй като дружеството увеличава разходите за производство, сблъсквайки се с понижаващите се цени на природния газ.

Нейният основен бизнес, проучванията и производството на залежи на изкопаеми течни горива, се възползва най-много от продажбите на активи в Норвегия срещу 4,5 млрд. долара на Vаr Energi AS.

Слабите показатели притискат Exxon да се обърне към кредиторите, за да може да изплати дивидентите на своите акционери. Инвеститорите настояват петролните компании да подобрят възвръщаемостта си чрез увеличаване на дивидентите или чрез обратно изкупуване на акции.

„За разлика от другите големи имена в петролния бизнес компанията не генерира свободен паричен поток предвид мащабната си програма за капиталови разходи“, коментира анализаторът Дженифър Роуланд.

Нетните приходи се понижават до 5,69 млрд. долара, или 1,33 долара на акция, за трите месеца, приключили на 31 декември, спрямо 6 млрд. долара, или 1,41 долара на акция, регистрирани година по-рано.

Добивът на най-големия американски производител на петрол нараства с по-малко от 1%, до 4,02 милиона барела на ден, през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още