IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за война сринаха Dow с над 500 пункта

Инвеститорите се оттеглят от фондовите пазари и търсят класове активи, считани за сигурни убежища

23:14 | 11.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските акции се сринаха в петък, докато повишеното напрежение между Украйна и Русия доведе до силен ръст на цената на петрола и накара инвеститорите да се откажат от рискови активи като акциите.

Акциите се търгуваха предимно без промяна през деня, докато следобедните новини, свързани с Украйна, не накараха трейдърите да се откажат от ценните книжа и да купят съкровищни бонове.

Технологичният Nasdaq Composite спадна с 2,8 %, а S&P 500 загуби 1,9 %. Индустриалният индекс Dow Jones Industrial Average се понижи с 504 пункта, или 1,4%.

Сривът в петък доведе до понижение на S&P 500 за седмицата с около 1,9%, докато Nasdaq Composite се насочи към седмичен спад от 2,3%, а Dow се понижи с около 1% за седмицата. 

Преди отварянето на пазарите в петък много инвеститори преценяваха дали Фед може да ускори повишаването на лихвените проценти тази пролет, за да намали рязкото покачване на цените и да охлади икономиката. Много инвеститори се опитваха да направят прогнози за това колко големи и чести могат да бъдат увеличенията на лихвените проценти.

"Инфлацията в момента е в центъра на общественото внимание. Тя се превърна в политически въпрос", каза Флориан Иелпо, ръководител на отдел Macro в Lombard Odier Investment Managers, цитиран от The Wall Street Journal. "Това е нещо, което ни тревожи, имаме нарастващ риск от грешки в паричната политика. Това е риск номер едно, който виждаме през 2022 г.".

До петък следобед обаче фокусът се насочи към границата с Украйна. Индексът на волатилността Cboe - така нареченият измерител на страха на Уолстрийт, известен още като VIX - скочи. И така - в следобедната търговия акциите се понижиха рязко след ръст на цените на петрола, който изглежда беше свързан с нарасналите опасения за военни действия на Русия срещу Украйна.

Около два часа преди края на борсовата сесия съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви на брифинг в Белия дом, че има признаци за ескалация на руските действия по границата с Украйна и че е възможно да се стигне до инвазия по време на Олимпийските игри въпреки спекулациите за обратното.

Както САЩ, така и Великобритания призоваха в петък своите граждани да напуснат Украйна възможно най-скоро.

Съливан отбеляза, че САЩ не са сигурни, че руският президент Владимир Путин е взел окончателно решение да нахлуе в Украйна. Но „това може и да се случи скоро“, каза той. След този коментар на Съливан, който леко се противопостави на по-ранния му по-категоричен, който накара пазарите да се разколебаят, акциите се отдръпнаха от най-ниските си нива, а цените на петрола и облигациите отстъпиха от най-високите си стойности за търговската сесия.

Според Арт Кашин от UBS новините за Украйна са имали „малко" общо с разпродажбите. Той каза пред CNBC, че някои трейдъри ще се възползват от тези новини преди уикенда. „Мисля, че това наистина се дължи на факта, че Фед изглежда няма план“.

BBC съобщи, че Обединеното кралство е наредило на британските граждани незабавно да напуснат Украйна. Говорител на "Даунинг стрийт" също така заяви, че министър-председателят Борис Джонсън се опасява за "сигурността на Европа при сегашните обстоятелства". 

А междувременно британският всекидневник Guardian твърди, че Байдън е казал на лидерите от НАТО, че руският лидер Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна. Според медията Байдън е потърсил колегите си от други държави в алианса след среща в Белия дом, на която са обсъдени последните разузнавателни данни за струпване на руски сили по границата с Украйна.

"Търговците на акции бързо натиснаха бутона "продавай" след съобщенията, че САЩ очакват Русия да продължи с плановете си за нахлуване в Украйна", заяви Едуард Моя, старши пазарен анализатор за Северна и Южна Америка в OANDA, в бележка от петък следобед. "Донякъде се очакваше период на затишие по отношение на ситуацията в Украйна, но изглежда, че това вече не е така".

Някои акции на компании от отбранителната промишленост поскъпнаха след новините за Украйна. Книжата на Northrop Grumman поскъпнаха с около 4%. Пазарната капитализация на Lockheed Martin се повиши с над 2%.

Акциите на енергийните концерни поскъпнаха заедно с цената на петрола, като енергийният сектор SPDR нарасна с 1,8%. Diamondback Energy поскъпна с 2,2%, а акциите на Devon Energy добавига 2,6% към стойността си. Exxon Mobil и ConocoPhillips повишиха пазарните си капитализации съответно с 1,8% и 1,3%.

В рамките на индекса S&P 500 производителите на чипове бяха сред най-засегнатите в петък. Advanced Micro Devices и Nvidia се обезцениха с повече от 7%.

Zillow поскъпна с цели с 14%, след като отчете скок в приходите на основното си звено, въпреки че миналата година загуби 881 млн. долара от закрития си бизнес с подмяна на жилища. Финтех компанията Affirm се обезцени с 21%, след като прогнозата ѝ за продажбите се оказа под очакванията на Wall Street. Тя се срина с 21% и в четвъртък.

Apollo Global Management загуби 5,7% от стойността си в петък, след като отчете по-ниска печалба. The Wall Street Journal съобщи, че фирмата за частни капиталови инвестиции е близо до сделка за закупуване на бизнеса с терминали за продажба (POS терминали) на Worldline.

Акциите на компании, свързани с пътуванията, като например авиокомпаниите, поевтиняха рязко. Акциите на American Airlines се сринаха с 6%. Цените на петрола поеха нагоре, като фючърсите върху West Texas Intermediate поскъпнаха с 4%, тъй като Русия е ключов производител на петрол и природен газ.

Преди уикенда корпоративните новини бяха по-редки. Производителят на спортни стоки Under Armour изплаши инвеститорите с бизнес данните си. Акциите се сринаха с повече от единадесет процента, като конкурентът на Nike пострада от влошените резултати през коледното тримесечие. На този фон повишената цел за продажбите през текущото тримесечие не може да успокои пазара.

Акциите на Expedia се обърнаха в негативна посока след рекордно високата си стойност от малко под 210,50 щатски долара и загубиха 2,7%. Въпреки това последният междинен отчет на компанията за онлайн пътувания беше силен. Въпреки пандемията компанията успява да се върне в зоната на печалбите. Британската банка Barclays и швейцарският ѝ конкурент Credit Suisse повишиха целевите си цени за акциите и потвърдиха препоръките си за покупка. От началото на годината цената на акциите на Expedia вече се е повишила с около 7%. На този фон Nasdaq 100 загуби почти 13 процента за същия период.

Акциите на Davita също се отказаха от дневния силен ръст, но успяха да запазят плюс от 0,1% при слаб общ пазар. Специалистът в областта на диализата надхвърли прогнозите на анализаторите с ръста на печалбата и приходите си през изминалото тримесечие.

„Възможно е при акциите да има още едно отдръпване в диапазона от 10,0%, тъй като инвеститорите първо продават, а после задават въпроси. Растежът и защитните акции вероятно ще се представят по-добре в началото, но ние подозираме, че акциите на стойността и цикличните акции са най-добре позиционирани за глобалното циклично възстановяване", казва Джон Линч, главен инвестиционен директор в Comerica Wealth Management. „Насърчаваме инвеститорите да се придържат към дългосрочните стратегии по време на краткосрочната волатилност“.

„Новините от Русия и Украйна са още един удар по пазарите, които вече бяха разтърсени от неподходящите данни за инфлацията и изключително агресивните коментари на Фед", заяви Клиф Ходж, главен инвестиционен директор в Cornerstone Wealth, пред Bloomberg. „Възможно е през следващите седмици да има по-голям риск от понижения“.

Инвеститорите се оттеглят от фондовите пазари, които по-рано в петък бяха с лек ръст. Вместо това се търсят класове активи, които се считат за сигурни убежища: По-голямото търсене на десетгодишни американски държавни облигации върна доходността им под нивото от 2% със седем базисни пункта. Едва в четвъртък доходността се повиши над двупроцентовата граница за първи път от две години и половина насам на фона на високата инфлация в САЩ и вероятните последващи повишения на лихвените проценти.

Еврото потъна под границата от 1,14 долара и струваше 1,1341 долара в края на търговията на Wall Street. Преди това Европейската централна банка определи референтния лихвен процент на 1,1417 (четвъртък: 1,1439) долара. Така доларът струва 0,8759 (0,8742) евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Пазарът и акциите винаги са били отражение на чувствата и страховете на хората. Има един индекс Feаr and Greed отразяващ точно това. Умни и успяли хора като Waren Buffet казват примерно, че корекциите всъщност представляват нова възможности. Аз лично очаквам корекцията да продължи поне още няколко месеца и на Пролет да има добри акции на промоция. Особено в Насдак и технологичния сектор. Те са от много време в балон. В крайна сметка - не забравяйте - Buy low sell high!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
пак ли путин е виновен, инвеститори? :))беше ковид , сега путин, утре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Инвеститорите първо продавали, после питали...Е що за инвеститори са това.Това са най-обикновени мал.оумници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Изборите им бяха манипулирани,както и нашите между другото(за първи път).А прадядото е само кукла на конци,опасни са тези зад него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Изчезвай бе, нещaсрник! Ходи да си рекламираш скапаните руски акцийки по ФБ групите, кво си се запенил?! Никой не ви ще повече, набийте си го празните петолъчести кратуни!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още