IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oxfam: 50-те най-големи компании в САЩ укриват 1,6 трлн. долара в данъчни убежища

Америка губи около 135 млрд. долара от неплатени данъци всяка година

11:18 | 12.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петдесет от най-големите американски компании, между които Apple, Microsoft и Wal-Mart, са скрили около 1,6 трлн. долара в офшорни данъчни убежища, за да намалят данъчното си бреме в САЩ, показва изследване на неправителствената организация Oxfam, публикувано от AFP.

Организацията, която се бори срещу бедността, обяви, че сумата през 2015 г. се увеличава с 200 млрд. долара спрямо предходната година. Докладът се позовава на данни на самите компании, пише AFP.

Компаниите използват мрежа от 1 751 дъщерни дружества в страни, известни като данъчни убежища, за да прехвърлят своите доходи извън САЩ, посочва Oxfam в доклада, публикуван преди заседанието на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон следващата седмица.

“Избягването на данъци се е превърнало в стандартна бизнес практика в целия свят. Компаниите, укриващи данъци, мамят Америка с около 135 млрд. долара неплатени данъци всяка година”, коментира старши съветникът на Oxfam Роби Силвърман.

Apple е на върха на класацията с повече от 200 млрд. долара в офшорни сметки, следвана плътно от фармацевтичния гигант Pfizer (193,6 млрд. долара) и Microsoft's IT group (124 млрд. долара).

Законът в САЩ позволява на компаниите да трупат печалбите от чуждестранни дейности за неопределено време, за да се избегнат корпоративни данъци, които са сред най-високите в индустриализирания свят - в размер на 35%.

По време на предизборната си кампания американският президент Доналд Тръмп предложи намаляване на данъка до 15 на сто, както и възможността компаниите да върнат в САЩ кешовите си резерви при еднократно облагане от 10 на сто.

Oxfam разкритикува двете предложения, настоявайки, че данъчното намаление ще облагодетелства печелившите компании и богатите акционери за сметка на важни програми за борба с бедността.

Според организацията драстичното намаляване на корпоративния данък  може да предизвика „разрушителна надпревара за по-ниска ставка“.

„Президентът Тръмп обеща да поправи политическата и икономическата система, но предложенията му за данъчна реформа само ще увеличат богатството на влиятелните компании за сметка на обикновените граждани и малкия бизнес“, коментира Силвърман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Още докато си го помисли и може да се види с Кенеди...това малко ли ти се струва ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Проста работа - Тръмп ще вземе трилион и половина долара от 100 семейства олигарси и 4-5% от населението блюдолизци и охранители на олигарсите (дотук общо около 70% от богатството в САЩ и 99% от офшор крадените пари). И ще намали данъчната тежест на средната класа, която последните 20 години се задъхва под тежестта на горепосочените крадци и на 95% от населението, което плаща дълговете довели до забогатяването на крадците. Какво може да се обърка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Как не се е сетил ...пиши му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още