Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Печалбата на Morgan Stanley нарасна над два пъти за година

Банката обаче изненада инвеститорите със загуба от 911 млн. долара, свързана с колапса на Archegos Capital Management

Печалбата на Morgan Stanley нарасна над два пъти за година

Снимка: Bloomberg

Печалбата и приходите на Morgan Stanley за първото тримесечие надминаха очакванията благодарение на по-силното представяне в търговията с ценни книжа и инвестиционното банкиране, съобщи Ройтерс.
 
Банката отчете печалба от 4,1 млрд. долара, или 2,19 долара на акция, над два пъти повече от 1,7 млрд. долара за същия период на предходната година. Като се изключат разходите, свързани със сливанията, коригираната печалба е 2,22 долара на акция, докато очакванията на анализаторите бяха за 1,70 долара.
 
Общите приходи нараснаха с 61% до рекордните 15,7 млрд. долара, надхвърляйки прогнозата на анализаторите с 1,6 млрд. долара.
 
Очакванията за Morgan Stanley бяха големи, след като конкурентите публикуваха силни отчети благодарение на  търговията с ценни книжа и инвестиционното банкиране.
 
Изпълнителният директор Джеймс Горман обяви сделки за 20 млрд. долара миналата година, отчитайки най-агресивните поглъщания след финансовата криза. Той похарчи 13 млрд. долара за придобиване на E-Trade и 7 млрд. долара за закупуване на Eaton Vance, за да увеличи обема на бизнеса си за управление на инвестиции. Придобиването на Eaton Vance приключи през първото тримесечие.
 
Morgan Stanley е последната от шестте най-големи американски банки, които отчитат резултатите за първото тримесечие.
 
JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup надминаха очакванията на анализаторите с помощта на освободените пари, заделени по-рано за евентуални загуби по заеми заради кризата. Ключовият конкурент Goldman Sachs надмина прогнозите със силни консултантски и търговски резултати.
 
Morgan Stanley обаче изненада инвеститорите със загуба от 911 млн. долара, свързана с колапса на Archegos Capital Management, въпреки иначе рекордното тримесечие за приходи и печалба.
 
„Настоящото тримесечие включва загуба от 644 милиона долара, свързана с кредитно събитие на един главен брокерски клиент и 267 милиона долара от последващи търговски загуби до края на тримесечието, свързани със същото събитие“, заявиха от Morgan Stanley.
 
Колапсът разтърси инвестиционните банки на континентите, като Credit Suisse Group се очерта като най-големият губещ с почти 5 млрд. долара загуби от експозицията си към Archegos.
 
Приходите от търговия с акции в Morgan Stanley са нараснали със 17% до 2,88 млрд. долара, в сравнение със средната оценка от 2,6 млрд. долара на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. 
 
Акциите на Morgan Stanley поскъпват с 18% тази година. В началото на днешната сесия книжата на банката поевтиняват с около 1%.
 
През януари главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман надмина Джейми Димън като най-добре платения главен изпълнителен директор на голяма американска банка, след като получи 33 милиона долара през 2020 г., докато управлява компания, която е една трета от размера на JPMorgan.
 
Приходите от търговия с активи с фиксиран доход в Morgan Stanley са нараснали с 44% до 2,97 млрд. долара в сравнение с прогнозите на анализаторите от 2,2 млрд. долара, дадени преди началото на сезона на печалбите.
 
Приходите от управление на портфейли възлизат на 5,96 млрд. долара спрямо 5,68 млрд. долара през предходното тримесечие.
 
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
Още по темата: САЩ сезон на отчетите американски банки

Последни новини

Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия
К. Уолър: Фед няма да променя политиката си заради временния ръст при инфлацията
Кадър на деня за 13 май
Ford може да ускори своя преход към електрическа мобилност в Европа
Илон Мъск иска по-зелени биткойни, но има ли план, с който да постигне това?
Спестяванията в банките в края на март са над 95,6 млрд. лева
SPAC листванията помагат на IPO-тата в глобален мащаб да отчетат рекорди
Затегнатият трудов пазар в САЩ принуждава McDonald's да вдига заплатите
Глобата от регулаторите тласна Alibaba към тримесечна загуба

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия