IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчик на ядрени микрореактори си осигурява финансиране от 1,2 млн. долара

Основателят на калифорнийската компания Radiant Дъг Бернауер е бивш кадър на SpaceX, където работи по проекти за доставки на енергия на Марс

15:49 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Базираният в Калифорния стартъп Radiant, който разработва първия преносим ядрен микрореактор с нулеви емисии на парникови газове, е осигурил финансиране в размер на 1,2 млн. долара за продължаване на работата по развитието на преносимите ядрени микрореактори с мощност от 1-плюс мегавата (MW), които могат да осигурят алтернатива на изкопаемите горива както за военни, така и за търговски приложения, съобщава Nucnet.

Компанията също така обяви, че е получила временна закрила до издаване на два патента за технологични разработки при преносимите реактори. Една от тези разработки намалява разходите и времето, необходимо за зареждане на реактора, докато друга дава възможност за по-голяма ефективност при транспортиране на топлина от ядрото на реактора.

Radiant и Battelle Energy Alliance, контракторът, който ръководи операциите в Националната лаборатория в Айдахо (INL), наскоро подписаха споразумение за сътрудничество при разработването и тестването на първия прототип на микрореактор на Radiant. 

Основателят на Radiant Дъг Бернауер е бивш инженер в SpaceX на Илон Мъск. Докато пребивава в компанията на милиардера Бернауер изследва енергийните източници за евентуална колония на Марс. Той смята, че ядрените микрореактори са най-обещаващо в случая, но осъзна, че съществува непосредствената възможност за приложението на тази технология и на Земята, след което се разделя със SpaceX, за да основе Radiant.

„Чистата, безопасна ядрена енергия - която сега е приета от двете политически партии в САЩ - е най-добрата алтернатива на изкопаемите горива в много среди“, смята той.

Radiant посочва, че има много отдалечени места по света, които изискват преносима технология за производство на енергия, като арктическите селища и отдалечените военни бази. Понастоящем тези места разчитат на генератори, задвижвани с изкопаеми горива, което е не само вредно за околната среда, но и предизвикателство в логистично отношение, тъй като генераторите изискват постоянни доставки на гориво.

Ядрените микрореактори предлагат няколко важни предимства: енергията е чиста; горивото издържа четири или повече години преди подмяна; те могат лесно да се зареждат с гориво и да работят в райони без слънце или вятър, дори под земята.

Проучване от май 2019 г. стига до заключението, че преносимите ядрени микрореактори могат да подкрепят въоръжените сили и да отговорят на търсенето на енергия в развити райони като Европа.

Проучването посочва, че микрореакторът може да доставя около 10 MW електрическа енергия в продължение на години, без презареждане с гориво, в размер, достатъчно малък, за да се транспортира по суша или въздух.

През 2018 г. Институтът за ядрена енергия заяви, че ядрената индустрия трябва незабавно да започне да работи с американския регулатор, за да проучи възможностите за ускоряване на търговското приложение на микрореакторите и стимулиране на процеса на обучение и лицензиране на съответните оператори.

Микрореакторите, обикновено с мощност от 10MW или по-малко, се разработват в САЩ от компании като NuScale, Oklo и Terrestrial Energy, а също и от НАСА за изследване на космоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още