IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може би ще доставят смъртоносни оръжия на Украйна

Решението вероятно ще изостри напрежението между Америка и Русия

09:19 | 23.12.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп одобри план за доставяне на смъртоносни оръжия на Украйна с цел да подсили украинската армия, която се бие с подкрепяни от Русия сепаратисти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски служители.

Новите оръжия включват американски противотанкови ракети "Джевълин", които Украйна отдавна иска, за да подсили отбраната си.

Цитираните служители пожелаха да останат анонимни, защото не бяха упълномощени открито да обсъждат плана.
Решението вероятно ще изостри напрежението между САЩ и Русия.

Държавният департамент, който контролира чуждестранните военни продажби, не потвърди евентуално изпращане на противотанкови ракети или други смъртоносни оръжия, но заяви, че САЩ са решили да предоставят "засилени отбранителни способности" на Украйна, за да й помогнат да изгражда армията си в дългосрочен план, да защитава суверенитета си и да "възпира по-нататъшна агресия". 

"Помощта на САЩ има изцяло отбранителен характер, а както винаги сме казвали, Украйна е суверенна страна и има право да се отбранява", заяви американското външнополитическо ведомство.

Преносимите противотанкови ракети "Джевълин" могат да убиват, но поддръжниците на предоставянето им на Украйна отдавна настояват, че те се смятат за "отбранителни" защото украинците биха ги използвали, за да защитават своята територия и да възпират руснаците, а не за да нападат друга държава или да завземат нова територия.

По закон Държавният департамент трябва да уведоми Конгреса за планираните чуждестранни военни продажби, задействайки период на преглед, при който конгресмените могат да предприемат действия за спиране на продажбата. Не е ясно дали правителството официално е уведомило Конгреса, но конгресмените едва ли ще блокират плана, като се има предвид, че и демократи, и републиканци отдавна призовават за подобна стъпка.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Язе да питам авторката, има Ли НЕ смъртоносни оръжия... то бива да си неграмотен,ама последно време биете милето мавито и юлито по тъпня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
dakl
преди 6 години
Едва ли е трудно да се прогнозира къакво ще последва и кой ще издърпа късата пръчка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Бате Пешо, това че САЩ ще доставят оръжия на Украйна не значи че ще и го продават. Има военна помощ гласувана за тази страна(мисля 370 млн долара) и Джавелините ще са в тези рамки. САЩ разрешиха продажбата на стрелково оръжие(снайпери), които Украйна да си заплаща но това наистина са дребни суми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 6 години
Русия ке падне!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 16
Бате Пешо
преди 6 години
Думичката на в заглавието трябва да се смени със за и да стане смъртоносни за Украйна.В смисъл че ще са смъртоносни за украинците.Американската *** хем ще печели от украинските *** като им продава бракувано оръжие хем от конфликта им с Русия.Украинците нямат никакъв шанс ако руснаците решат ше ги смачкат кат гнусни ***.Но американските *** ще отговарят пред Господ за това което вършат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 19
ABBA
преди 6 години
"САЩ може би ще доставя смъртоносни оръжия на Украйна " = лицемерие!Не само Фашингтон, ами и Канада ще доставя! Зер хунтата в Киев ще падне......!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още