IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обявиха нови санкции срещу руски граждани и организации

Те са обвинени в намеса в изборите в САЩ през 2016 г., кибератаки и проникване в критична инфраструктура

18:55 | 15.03.18 г.
<p>
	Американският финансов министър Стив Мнучин.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският финансов министър Стив Мнучин. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ обявиха нови санкции срещу 19 руски граждани и 5 организации, сред които са Федералната служба за сигурност /ФСС/, Главното разузнавателно управление /ГРУ/ и руска пропагандна организация, съобщи министерството на финансите във Вашингтон, цитирано от Ройтерс и БТА.

Санкциите са първото приложение на новия закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции". Въпросните лица и организации са взети на прицел заради "зловредна киберактивност, включително намеса в изборите в САЩ през 2016 г., деструктивни кибератаки и прониквания в критична инфраструктура", се казва в съобщението на финансовия министър Стив Мнучин. Той посочва, че се подготвят още санкции срещу руски правителствени служители и олигарси "заради тяхната дестабилизираща дейност". Министърът не уточни кога ще бъда обявени следващите санкции, като добави само, че с тях ще бъде пресечен достъпът на санкционираните лица до американската финансова система.

Обявените днес мерки включват руските граждани и организации, обвинени от специалния съветник Робърт Мълър, който ръководи следствието за опитите за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп и в американския политически процес изобщо. Русия отрича да се е намесвала в американските избори, отбелязва Ройтерс.

Наказателните мерки срещу тях предвиждат блокирането на всякакво тяхно имущество, което попада под юрисдикцията на САЩ, и забрана за американски граждани да влизат във финансови отношения с тях.

Сред новите имена в санкционния списък са шестима ръководни фигури от ГРУ.

Една от кибератаките, конкретно посочени от министерството, стана известна с името "NotPetya" и нанесе щети за милиарди долари в Европа, Азия и САЩ. Миналия месец САЩ и Великобритания приписаха тази атака на руските военни.

С съобщението на финансовото министерство се твърди също, че руски правителствени хакери още поне от март 2016 г. "са взели на прицел американски правителствени структури и много критични инфраструктурни сектори, включително енергийни, ядрени и икономически обекти, водни, авиационни и критични производствени сектори". Висш неназован служител от администрацията, запитан по този повод от журналисти, каза по-късно днес: "Ние успяхме да идентифицираме къде в съответните бизнес системи бяха проникнали те (хакерите) и да ги отстраним от тези бизнес системи".

Обект на санкциите са и над 10 служители от петербургската Агенция за интернет изследвания, които според Вашингтон са се опитали да окажат влияние върху изборите в САЩ през 2016 г., внедрявайки се под чужди имена в социалните мрежи. Ройтерс посочва конкретно и името на руския бизнесмен Евгений Пригожин и две негови компании, обвинени в разследването на съветника Мълър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още