IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Siemens: Тръмп е лицето на расизма и изключването

Коментарът му е провокиран от призива на американския президент към четири депутатки от Демократическата партия "да се върнат" там, откъдето са дошли

11:33 | 21.07.19 г. 6
<p>
	Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер заяви, че американският президент Доналд Тръмп се превръща в символ на расизма призива му към четири депутатки от Демократическата партия „да се върнат“, откъдето са дошли, съобщава Bloomberg.

Кезер, който е един от най-видните бизнес лидери в Германия, написа в Twitter, че според него е потискащо, „че най-важният политически пост в света се превръща в лицето на расизма и изключването“.

„Живях в САЩ много години и се радвах на свобода, толерантност и откритост както никога преди това“, казва Кезер, който в миналото е работил за подразделението на Siemens в Сан Хосе, щата Калифорния.

Коментарът на 62-годишния Кезер е продължение на саркастичен туит на бившия германски депутат Рупрехт Поленц, който заяви, че в крайна сметка може да се наложи Германия да си вземе Тръмп обратно. Един от дядовците на американския президент е емигрирал в САЩ през 80-те години на XIX век.

Поленц, който е член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, коментира предизборен митинг на Тръмп в Грийнвил, щата Северна Каролина, в сряда, когато негови поддръжници скандираха „върни я обратно“ по адрес на Илхан Омар, родена в Сомалия американска гражданка от Минесота.

Тръмп опита да се разграничи от призивите на тълпата, но в петък по-скоро се отметна от неодобрението си, като заяви, че скандиращите са „невероятни патриоти“. Според президента Омар е „късметлийка, че е тук, а нещата, които казва, са позор за нашата страна“. В четвъртък Омар заяви, че Тръмп „бълва фашистка идеология“, припомня Ройтерс.

Американският президент каза още, че не го интересува дали пререканията са му помогнали политически. Анкета на института Ipsos по поръчка на Ройтерс показа по-рано тази седмица, че мнозинството републиканци подкрепят коментарите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
не се сещам, кво съм ти казал ... но очевидно вчера са решили тотално да ме цензурират, защото говорих лоши неща за прокуратурата ...Иначе и аз бях във сименс 2008-2010 и мога да потвърдя че са корумпирана фирма, но това важи за повечето немски фирми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
какво точно казваш не разбирам, но бях в Сименс по тези времена и го преживях на гърба си. иначе не бих се намесил. Сименс е символ на корупция, а Кезер на наглост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
Сименс е велика фирма със своите инженери, но мениджмънта е може бе най-горе в корупционната скала. не случайно взеха знамето на **** де*растката партия за да си осигурят някаква допълнителна политическа подкрепа. Кезер излезе сух от всички корупционни скандали и си получава заплатата, а средно ниво мениджъри изядоха пангала. моралния разпад е голям, както и в самата Германия. а сега вероятно и ще се прости с американския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Аз мисля, че расизмът трябва да бъде легален на всякакво ниво, но без призиви за геноцид на хора с различна от европеидната раса. Расистките възгледи трябва да могат да се изразяват публично включително в ефир на националните медии. Антирасизмът противоречи на законите на природата и здравия разум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
А тоя тип - кезер - явно е един от подкрепящите талибано-нигърското нашествие в Европа. Въобще някой иска ли му мнението? А президентът Тръмп длъжен ли е да търпи безропотно злобните нападки на някакви кокошки, които искат САЩ да отвори границите си широко за неконтролираното нахлуване на всякаква ***? А това което казва другият ***: поленц - е вярно, но в друг смисъл - Германия и цяла Европа има отчаяна нужда от човек като Тръмп - защото когато една държава се отказва от контрола върху границите си, тя вече не е държава, но е територия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още