IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска от Конгреса 2,5 милиарда долара за борба с коронавируса

Над 1 милиард долара от тези средства ще бъдат използвани за разработване на ваксини

11:22 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg</p>

Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е поискала от Конгреса 2,5 милиарда долара за борба с бързо разпространяващия се коронавирус. Над 1 милиард долара от тези средства ще бъдат използвани за разработване на ваксини, информира Ройтерс, позовавайки се на съобщение от Белия дом.

Тъй като финансовите пазари отчитат драстични спадове заради опасенията, че вирусът ще има значително влияние върху световната икономика, администрацията на Тръмп показва готовност за борба с болестта, въпреки ограничения брой заразени в САЩ досега.

Вирусът се е разпространил в около 29 страни и територии отвъд континентален Китай, като най-силно засегнати са Южна Корея, Иран, Италия и Сингапур.

„Администрацията на Тръмп продължава да приема много сериозно разпространението на коронавирусната епидемия. Днес администрацията изпраща на Конгреса план за допълнително финансиране в размер на 2,5 милиарда долара, за да се ускори разработването на ваксините, да се подкрепят дейностите за готовност и реакция и да се доставят необходимото оборудване и консумативи “, заяви Рейчъл Семел, говорител на Службата за управление и бюджет към Белия дом.

От искането за 2,5 милиарда долара 1,5 милиарда долара представлява ново финансиране. Останалите ще идват от средства, които вече са предвидени в Конгреса, като неизползваните пари за борба с вируса Ебола. Администрацията на президента изисква одобрение от Конгреса, за да пренасочи тези пари към борбата с коронавируса.

Председателят на Комитета за бюджетни кредити към Камарата на представителите Нита Лоуи заяви, че искането за финансиране на администрацията на Тръмп е „твърде недостатъчно, за да бъдат защитени американците от смъртоносната епидемия от коронавирус“. Председателят на парламента Нанси Пелоси от своя страна каза късно в понеделник, че исканото от Тръмп допълнително финансиране е „несъразмерно“ и „напълно неадекватно на мащаба на тази извънредна ситуация“.

„Камарата бързо ще оформи силен стратегически пакет за финансиране, който напълно се справя с мащаба и сериозността на тази криза в общественото здравеопазване“, каза Пелоси в изявление.

Досега в САЩ има 53 потвърдени случая на заразени с коронавирус - 14 души са били диагностицирани в Съединените щати, а 39 лица са били репатрирани от епицентъра на заразата в град Ухан в Китай и от круизния кораб Diamond Princess , съобщиха от американския Център за контрол и профилактика на заболяванията.

Предупреждения за пътуване

Американските здравни служители предупредиха, че случаите сред репатрираните граждани вероятно ще се увеличат. От Център за контрол и превенция на заболяванията предупредиха американците да избягват пътувания до Южна Корея заради вируса.

„Ние работим агресивно за борба с разпространението на този вирус, опитваме се да предотвратим разпространението му възможно най-бързо от влизането му в тази страна", заяви говорителят на Белия дом Хоган Гидли пред журналисти по-рано в понеделник.

Първоначално Тръмп  се опита да омаловажи влиянието на вируса, като заяви, че може заразата да изчезне с по-топлото време през април - нещо, което здравните експерти казват, че е неизвестно.

Тръмп похвали работата на китайския президент Си Дзинпин, дори когато неговите съветници поставиха под въпрос надеждността на информацията, която Пекин публикува за вируса.

От друга страна съвместното учение между американските и южнокорейските военни може да бъде прекъснато поради нарастващите опасения относно разпространяването на коронавируса.

Това бе съобщено по време на посещение на южнокорейския министър на отбраната Йонг Кионг Ду в Пентагона. Военният министър на Южна Корея призна след разговорите си с американския министър на отбраната Марк Еспер, че 13 южнокорейски военни са дали положителна проба за вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още