IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отмени търговските преговори с Китай

Американският президент разкритикува и Мексико и обеща съседът да плати за стената по границата "без значение дали сега или по-късно"

09:09 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P

САЩ отмениха планираните преговори с Китай за прегледа на постигнатия напредък след подписването на частичното търговско споразумение през януари до ново нареждане, повдигайки въпроса за бъдещето на търговската сделка, която сега е най-стабилната точка във все по-напрегнатите отношения между двете най-големи световни икономики. 

Решението обяви американският президент Доналд Тръмп във вторник (местно време) по време на своя изява в град Юма в югозападната част на Аризона. С оглед на коронавирусната пандемия, която започна в началото на годината в Китай, Тръмп заяви: „Не искам сега да преговарям с вас. След това, което направиха с тази държава и света, сега не искам да говоря с Китай”. 

 

Търговската сделка от първа фаза, която влезе в сила през февруари, предвиждаше дискусии за прилагането на споразумението на всеки шест месеца. Китайският вицепремиер Лу Хъ трябваше да проведе видеоконференция с американския търговски представител Робърт Лайтайзър и министъра на финансите Стивън Манучин, но това беше отложено за неопределено време. 

Разговорите, първоначално насрочени за миналия уикенд, трябваше да прегледат, наред с други неща, доколко договарящите се страни спазват обещанията, които дадоха през януари. В споразумението Пекин обеща значително увеличение на вноса си от САЩ, включително на селскостопански продукти. Според наблюдатели Пекин все още не е постигнал целите си, не на последно място и заради причинената от коронавируса криза. 

Отношенията между двете страни достигнаха нов срив в резултат на пандемията, която предизвика тежка икономическа криза в САЩ и може да застраши преизбирането на Тръмп през ноември.

Но в речта си вчера американският президент разкритикува и Мексико. По-малко от три месеца преди изборите американският президент отново постави под прожекторите своето неизпълнено предизборно обещание от предишната предизборна кампания. "Мексико ще плати за стената", каза Тръмп. Преди изборите през 2016 г. той беше обещал да построи стена на южната граница на САЩ и да накара Мексико да плати за нея. Според Тръмп досега са изградени около 280 мили (450 километра) от спорната гранична стена. Американските данъкоплатци досега финансират строителството.  

Според Тръмп сега се планира въвеждането на пътни такси за превозни средства при преминаване на границата. Сумата все още не е определена, но щяла да бъде малка. Постъпленията обаче щели да бъдат значителни с оглед на многото гранични пунктове. Данък върху трансферите между Мексико и САЩ също бил възможен. Въпреки това Тръмо не даде повече подробности. „Ще платят за това. Ще платят за това. На 100 процента“, каза Тръмп. И нямало значение дали Мексико ще плаща за стената сега или по-късно.

Републиканецът Тръмп възнамерява да изгради стена на половината от 3200-километровата граница с Мексико, за да се предотвратят незаконните преминавания от страна на емигранти. Изграждането на стената отдавна е едно от централните обещания на Тръмп. 

Във връзка с това Тръмп предупреди, че в случай, че претендентът Джо Байдън спечели изборите през ноември, може да се стигне до неконтролирана имиграция в САЩ. “Джо Байдън е марионетката на радикално лявото движение, което се стреми към пълно премахване на границите на Америка", каза той пред привържениците си. „Те искат да съборят стената, не искат граници”. Според Тръмп демократите са срещу стената на границата с Мексико, но не подкрепят, от друга страна, отварянето на границите.

Ако демократите спечелят, Америка ще се превърне във „Венецуела на стероиди", каза Тръмп. „Никога няма да имаме социалистическа страна, добави той. Републиканецът заяви освен това: „Тези избори са свързани с оцеляването на нашата нация. Предстоящите избори ще бъдат най-важните избори в историята на страната ни”. По думите му демократите искат „ да дадат безплатен билет на всеки нелегален чужденец на планетата Земя, да измислят заявления за убежище и автоматично да получат достъп до страната ни”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още