IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street прави опит за възстановяване от разпродажбите от миналата седмица*

Акциите на VMWare поскъпват с над 19%, след като стана ясно, че производителят на чипове Broadcom води преговори за придобиването на доставчика на облачни услуги

17:45 | 23.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси започват първата сесия от седмицата с ръстове в опит да се възстановят от загубите, отчетени през предходната седмица, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 322,93 пункта, или с 1,03%, до ниво от 31 584,83 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,64% до 3926,20 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита повишение от 0,08% до 11 363,38 пункта.

Акциите на VMWare поскъпват с повече от 19%, след като стана ясно, че производителят на чипове Broadcom води преговори за придобиването на доставчика на облачни услуги, според Bloomberg и Ройтерс. Преговорите между Broadcom и VMware продължават, а сделката не е сигурна, допълват източниците. Условията на споразумението, които се обсъждат, не са ясни.

Книжата на Broadcom поевтиняват с около 3,5%.

Цената на акциите на Electronic Arts се повишава с 2,8% след новината, че производителят на видеоигри активно търси продажба или сливане.

Изглежда, че пазарните настроения се подобряват, след като президентът на САЩ Джо Байдън сподели, че обмисля намаляване на митата върху някои продукти, внесени от Китай. „Обмислям го“, посочи Байдън, добавяйки: „Ние не сме наложили нито едно от тези мита. Те бяха въведени от предишната администрация и сега дискутират“. 

Пазарите обръщат внимание и на коментарите на Нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, който заяви, че американската икономика се нуждае от интервенция от гледна точка на снабдяването, а не от увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв, които няма да могат да поставят инфлацията под контрол.

„Увеличаването на лихвените проценти няма да реши проблема с инфлацията“, коментира професорът от Колумбийския университет пред Bloomberg в рамките на Световния икономически форум в Давос. „Това няма да създаде повече храна. Ще го направи по-трудно, защото няма да можете да направите тази инвестиция“, обяснява Стиглиц.

Инвеститорите търсят признаци за достигане на дъното при разпродажбата на акции, която продължава вече близо шест месеца.

Главният инвестиционен стратег на Oppenheimer Джон Столцфус отбелязва, че неприятните разпродажби не са необичайни по време на затягане на паричната политика на Федералния резерв и че пазарът изглежда „разпродаден“ с големи спадове, удрящи дори акции на компании със силен паричен поток и рентабилност.

„Оставаме позитивно настроени към цикличните акции за сметка на технологичните, чиито продукти и услуги са дълбоко вградени в живота както на бизнеса, така и на потребителите“, изтъква Столцфус в бележка до клиенти.

щатски щатски

Към момента S&P 500 остава с около 18% от историческия си връх, докато Dow изостава с 14,4 на сто. В същото време Nasdaq вече е дълбоко на меча територия със спад от 30% спрямо рекордното си ниво.

„Инвеститорите се опитват да се справят с това какво точно се случва и винаги се опитват да отгатнат какъв ще е резултатът“, коментира Сюзън Шмид от Aviva Investors. Инвеститорите и пазарът мразят несигурността „и това е период, в който те нямат ясна индикация какво ще се случи с това лутане между инфлацията и икономиката“, добавя тя.

Инвеститорите очакват нова финансови отчети тази седмица, включително на редица големи борсови имена, сред които Costco, Nvidia, Dollar General, Nordstrom и Macy’s.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа расте съответно до 2,817% и 3,016 на сто.

Доларовият индекс отчита спад от 0,91% до 102,21 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент се увеличава с 0,14 на сто до 112,7 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 0,01% до 110,3 долара за барел.

Златото поскъпва с 1,4% до 1841,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:16 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още