IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва декември с нови рекорди*

И трите водещи индекса записват повишения от най-малко 1,2%

17:56 | 01.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в първия ден на декември със значителни ръстове, продължавайки историческото си рали от ноември.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 440 пункта (1,5%). От своя страна, измерителите S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязват нов рекорд в представянето си, напредвайки съответно с 1,5% и 1,2%.

Сред най-добре представящите се компании в рамките на Dow са Chevron и UnitedHealth, които прибавят по съответно 2% и 4,4% към стойността на книжата си. Секторите на енергетиката и финансите са с най-големи ръстове в рамките на S&P 500 – съответно с 2,5% и 1,6%.

Настроенията на пазарите се подобриха, след като се появиха съобщения в медиите, че финансовият министър Стивън Манучин ще разговаря с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси за „продължаване работата на правителството". Той също така добави, че по всяка вероятност ще бъде засегната и темата за финансовите стимули за икономиката.

Днешното представяне на индексите е продължение на ралито от ноември. За миналия месец Dow записа ръст от 11,8%, отбелязвайки най-доброто си месечно представяне от януари 1987 г. S&P 500 и Nasdaq Composite прибавиха съответно 10,8% и 11,8%.

„Декември изглежда ще е много силен завършек на 2020 г.“, коментира Том Лий от Fundstrat Global Advisors.

Очаква се тази седмица редовно изказване пред Конгреса да направят Стивън Манучин и управителят на Фед Джером Пауъл. Гуверньорът на централната банка определя американските икономически прогнози като „изключително несигурни“ в предварително подготвени бележки за изказването си, което трябва да бъде направено по-късно във вторник.

Акциите на Tesla също поскъпват с 1,6%, след като в понеделник S&P Dow Jones Indices обяви, че компанията ще влезе в S&P 500 на 21 декември наведнъж, въпреки размера си.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 0,918% и 1,652%.

Доларовият индекс на свой ред се свива до 91,57 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола също се понижава. Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,7% до 47,54 долара за барел, а американският сорт WTI отписва 1,1% от стойността си до 44,84 долара за барел.

Златото поскъпва осезаемо с 1,7% до 1810,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Frosty
преди 3 години
Супер! Просто страхотно! Надявам се оптимизмът на финансовите пазари да продължи и през идващата 2021-ва година.Слава Богу, във финансов и инвестиционен аспект настоящата година е изключително плодотворна за мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още