IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид се оттегля от поста председател на Борда на Alphabet *

Той възнамерява да се отдаде повече на филантопската си дейност

00:17 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ерик Шмид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ерик Шмид. Снимка: Ройтерс

Ерик Шмид ще се оттегли от поста си на изпълнителен председател на Борда на директорите на Alphabet и в бъдеще ще бъде технически съветник на концерна, съобщиха от компанията след края на борсовата сесия в четвъртък. Той ще продължи да бъде обаче член на Борда на директорите.

Ерик Шмид се присъедини към Google през 2001 г., за да осигури онова, което представляваше нещо като надзор на възрастния мениджър над младите основатели на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин. Той помогна на Google да стане публична компания през 2004 г. и я превърна в колос. През 2011 г., след като бе назначен за изпълнителен председател, той става виден посланик на компанията във Вашингтон.

От компанията не споменават конкретна причина за промяната. В свое изявление Шмид казва, че той, Пейдж, Брин и Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на Google, "вярват, че моментът в еволюцията на концерна е подходящ за този преход".

Смяната подчертава как влиянието на Шмид над Alphabet намаля с течение на времето и как едно ново поколение лидери вече е отговорно за случващото се в гигантската компания. Пейдж и Брин остават на върха на концерна и запазват контрола върху гласуването, но ръководителите, които сега работят за тях, вече развиха своите качества. Повечето от тях са млади ръководители, които са се издигали в редиците, като например Пичай, или са мениджъри звезди, привлечени от външни комапнии, включително Рут Порат, главен финансов директор, която бе привлечена от Morgan Stanley през 2015 г.

„Структурата на Alphabet работи добре, а Google и другите наши залози процъфтяват. През последните години прекарах много време в научно-технологични проекти и филантропия и планирам да разширя тази своя дейност", казва още Шмид.

От 2011 г. насам Шмит е посланик на компанията във Вашингтон - някои анализатори по-рано сравниха ролята му с тази на външен министър на Google. По време на администрацията на президента Барак Обама Шмид, който подкрепяше много политици на демократите, представляваше Google по редица политически въпроси. Той също така дари пари и техническа помощ на екипа на Хилъри Клинтън по време на президентската надпревара през 2016 г.

Но откакто президентът Тръмп влезе в Белия дом, позицията на Шмид се промени. Той е заменен в изявите си във Вашингтон от други мениджъри в Google, включително от Сюзан Молинари, бивш републикански конгресмен от Ню Йорк, казват някои от източниците, запознати със случващото се в компанията. Google също така има и нови служители във Вашингтон, като Макс Папас, дългогодишен политически деятел, който има взаимоотношения с Чарлз и Дейвид Кох - милиардерите, подкрепящи каузите на консерваторите. През последните няколко години Шмид става все по-ангажиран във филантропията чрез собствената си семейна фондация, която току-що стартира научна стипендия в размер на 25 млн. долара, както и  чрез Rise of the Rest, който инвестира в стартиращи компании в Северна Америка. Той също така е член на Борда на Broad Institute, който се фокусира върху медицината и профилактиката на заболявания. 

В новата си роля Шмид вероятно ще съветва поделението на компанията за градско развитие Sidewalk Labs, усилията за обучения и здравните поделения Verily и Calico.

Alphabet очаква, че нейният Борд ще назначи нов, неизпълнителен председател на следващата си среща през януари, което означава, че по този начин компанията ще се присъедини към Apple и Microsoft – големи компании с неизпълнителен председател.

*Актуализирано в 8.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още