Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook се насочва към споразумение с Федералната търговска комисия

То може да доведе до 20-годишен период на наблюдение на социалната мрежа от страна на властие

Facebook се насочва към споразумение с Федералната търговска комисия

Снимка: Архив Ройтерс

Социалната мрежа Facebook се насочва към сключването на споразумение с американското правителство във връзка с нейните политики и практики, свързани с опазването на личните данни, което ще я постави под 20-годишно наблюдение, твърди източник, запознат с дискусиите.

Споразумението ще сложи край на разследване дали компанията е нарушила подобна сделка, сключена през 2011 г., предава Ройтерс.

Очакваше се споразумението да бъде сключено, след като Facebook отдели 3 млрд. долара, за да плати очакваните от нея 3 до 5 млрд. долара наказание. Но двама източници твърдят, че това няма да се случи тази седмица.

Според единия от източниците новините за споразумението с Федералната търговска комисия може да закъснеят с месеци.

Няколко американски конгресмени разкритикуваха част от аспектите на потенциалното споразумение между комисията и Facebook, което може да доведе до по-голямо съблюдаване на политиките за опазване на личните данни и практиките на борда на Facebook и изисква социалната мрежа да бъде по-агресивна по отношение на политиките си към разработчиците от трети страни, с които работи.

Още по темата

В писмо до Федералната търговска комисия сенаторът демократ Ричард Блументал и републиканецът Джош Хоули заявиха на агенцията, че дори 5 млрд. долара наказание е твърде малко и някои от топ мениджърите на компанията, а може би и самият основател Марк Зукърбърг, трябва да бъдат държани лично отговорни за случващото се.

Споразумението на Facebook с комисията от 2011 г. също изискваше компанията да се отчита пред правителствената агенция за практиките за опазване на личната информация в продължение на 20-годишен период.

Федералната търговска комисия разследва Facebook за неправомерно споделяне на информация, принадлежаща на 87 млн. потребители, в рамките на случая с британската консултантска политическа фирма Cambridge Analytica. Разследването се фокусира върху това дали споделянето на данни и други спорове нарушават споразумението от 2011 г.

Въпреки скандалите, основният бизнес на Facebook се доказа като устойчив на всички тези ветрове.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook се изправя пред Сената на САЩ, за да коментира криптовалутата си