IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обвини Facebook в злоупотреба с господстващо положение

Властите в Берлин забраниха на социалната мрежа да събира данни за своите потребители от трети сайтове, съдържащи бутона „like”

22:53 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската Федерална картелна служба заяви, че Facebook е злоупотребил с господстващо положение на пазара заради модела, по който социалната мрежа събира информация за своита над 2 млрд. потребители.

Според предварителен доклад на службата след близо 20-месечно разследване Facebook неправомерно е събирал информация за онлайн активността на своите потребители, съобщава агенция Ройтерс.

Германските власти не разрешиха на Facebook да взима данни за активността на свои потребители от други сайтове, съдържащи бутон „like”, независимо дали те са влезнали в профила си или не. Това е забранено дори от платформите, собственост на социалната мрежа като WhatsApp и Instagram.

Според директора на службата Андреас Мунд събирането на данни извън Facebook и включването им в профилите на потребителите е „проблематично“.

В отговор на властите от компанията посочиха, че федералната служба представя една „неточна картина“, но въпреки това са съгласни да си сътрудничат с тях. Оттам също така оспориха твърдението, че имат господстваща позиция на германския пазар. „Въпреки че сме популярни в Германия, нямаме господстваща“ позиция, написа в своя блог ръководителката на отдела за защита на данните към социалната мрежа Ивон Кънан.

„Господстващата компания оперира в свят, където потребителите нямат алтернатива“, написа тя, допълвайки, че средностатистическият притежател на смартфон използва седем разични приложения или услуги за комуникация.

Близо 41% от германците имат профил във Facebook, което е значително по-малко от 66% в САЩ, 64% във Великобриатния и 56% във Франция.

Очаква се окончателното заключение на германската федерална служба да бъде публикувано най-рано в началото на лятото на 2018 г.

И макар разследването да не доведе до налагането на глоби, то може да ангажира Facebook с даването на гаранции, че определени практики няма да бъдат прилагани, коментира още говорител на службата.

В същото време Берлин обяви, че през следващата година ще влезе в сила нов закон, който предвижда глоби в размер на до 50 млн. евро за социални медии, които не премахват навреме постове, подбуждащи към реч на омраза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още