IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как децата надхитряват родителите си в битка за повече свобода в интернет

Функциите за родителски контрол се оказват недостатъчно мощни пред все по-технологично напредналите тийнейджъри

13:49 | 16.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните три години Ланс Уолкър играе на котка и мишка с 11-годишната си дъщеря за контрол над нейните устройства iPhone и iPad.

Първоначално той смята TikTok за безобидно разсейване, което Пейтън използва, за да гледа видеа с танци. Когато обаче открива, че тя получава съобщения от непознати възрастни мъже, след като публикува видеа как прави смешни пози, Ланс бързо влиза в родителския контрол на Apple, за да блокира достъпа до приложението. Следват размяна на „удари“ между него и дъщеря му, включващи нови профили в Apple, смяна на пароли и какво ли още не.

„Беше кошмар“, казва той, допълвайки, че със съпругата си търсят надежден начин да държат дъщеря си далеч от TikTok.

Apple и Google на Alphabet – двата основни доставчика на софтуер за смартфони, рекламират родителския си контрол като начин родителите да следят внимателно кои технологии използват децата им, пише Wall Street Journal. Технологично напредналите деца обаче, чието време в интернет се изстреля в небесата през пандемията, намират начини да заобиколят контрола, създаден да ги защитава.

Родителите казват, че контролът не е достатъчно прост и има твърде много вратички. Отделни приложения като YouTube, Instagram и TikTok имат свой собствен родителски контрол, усложнявайки още повече управлението на онлайн активността на децата. Родителите могат да плащат за допълнителни услуги за контрол, например Bark, което може да следи активността на децата в определени приложения, или Circle, което може да филтрира достъпа до приложения и да налага времеви ограничения – но дори те си имат своите граници.

„Ангажирани сме да осигурим на нашите потребители мощни инструменти да управляват своите устройства с iOS и винаги работим, за да ги направим още по-добри“, казва говорител на Apple.

Google е отказала коментар. TikTok, собственост на ByteDance, също е отказала коментар, но посочва част от защитите си: потребителите на TikTok могат да правят профилите си частни, което ограничава кой може да гледа съдържанието им и да им праща съобщения. TikTok е добавила още функции за родителски контрол през последните месеци, включително възможността родителите да свързват профилите на децата си със своите.

Родители и експерти казват, че Screen Time на Apple предлага решения, но настройките му могат да бъдат много сложни, а една грешка може да даде на децата разрешение да използват услуга, която е трябвало да бъде ограничена.

„В технологиите съм от дълго време и разбирам продуктите много добре, но дори аз бях изключително объркан“, казва Тим Кендал, бивш президент на Pinterest, който в момента управлява приложение за управление на времето пред екран.

Нефилтрираният достъп до екраните и излагането на съмнително съдържание се свързват с проблеми на психичното здраве сред децата. През септември The Wall Street Journal съобщи, че Facebook – компанията майка на Instagram, е наясно, че приложението може да нанася вреди на значителен процент млади потребители, особено тийнейджърки. Facebook, сега известна като Meta Platforms, оспорва тези констатации.

На изслушване в Сената по-рано този месец ръководителят на Instagram Адам Мосери заяви, че е ангажиран да представи версия за деца с родителски контрол. Instagram представи и нови функции този месец, които заяви, че ще направи приложението по-безопасно за тийнейджъри.

Приложения на социални медии като TikTok, YouTube и Instagram през лятото обявиха множество нови функции на родителски контрол и увеличиха инструментите за сигурност преди нови регулации във Великобритания, които изискват технологичните компании да създават продукти, мислейки за безопасността на децата.

Apple не е пуснала значима актуализация на Screen Time, откакто я представи през 2018 г. като част от iOS12. iPhone е предпочитаният избор смартфон сред американските тийнейджъри, което му дава огромно значение. Според проучване от есента сред 10 хил. тийнейджъри, изготвено от Piper Sandler, около 87% от тях имат iPhone.

Редица групи за онлайн безопасност предлагат някои подобрения, които Apple може да направи, за да помогне на родителите. Едно такова е да им даде възможност децата да не могат да трият съобщения в iMessage, а друго предлага да се добавят автоматични базирани на възрастта настройки за безопасност, активирани при първоначалното настройване на устройството, когато потребителят разкрива рождения си ден.

Без значение какво правят компаниите децата обаче измислят начини да надхитрят технологичните умения на родителите си – от обикновено надничане, за да видят паролата, до по-крайни методи като възстановяване на фабричните настройки, което изчиства предишните настройки на Screen Time.

Някои родители измислят свои решения.

Стефани Полей, лицензиран клиничен социален работник в Ричмънд, Вирджиния, е регистрирала профила в Apple на дъщеря си на собствения си лаптоп, за да следи текстовите ѝ съобщения, които дъщеря ѝ трие. Ходът се е оказал критично важен, когато дъщеря ѝ се оказва жертва на кибертормоз в серия от групови съобщения. Повечето деца са изтрили съобщенията, но тъй като Полей е имала копие, родителите и училищните администратори са успели се справят с инцидента, който е включвал физически заплахи срещу дъщеря ѝ.

„Това е работа на пълен работен ден. Нямам време за още една такава работа“, казва Полей.

Чад Бълок, 50-годишен мениджър продажби в технологична компания, прилага три нива на защита, за да контролира действията на сина си: Google Family Link, приложението Bark и Circle – и въпреки това никое не се оказва достатъчно силно срещу тийнейджъра му.

14-годишният му син Паркър казва, че е свалил доста вируси, докато се опитва да пребори Circle – устройство, което се свързва с домашния рутер. Неговата мисия, казва той, е да измисли начин да може да играе видеоигри по-дълго от разрешените 2,5 часа през уикенда.

Паркър открива видео в YouTube, което му показва как да излъже адреса на Media Access Control (Медиен контрол на достъпа), за да бъде същия като този на майка му, което ще му даде свобода от ограниченията. Успял е да играе видеоигри до среднощ в продължение на два блажени месеца, докато една нощ баща му не го хваща в крачка в 2 през нощта.

„Баща ми никак не беше щастлив“, казва Паркър.

Сега той пише свой собствен код, за да намери решение. Когато е готов, „определено ще го публикувам навсякъде в интернет“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Като отидеш на работа с рутера, нe знам как ще те надхитри хлапето. :]Или перефразирайки старшинката - "Проблема с интернета е решен - интернет няма да има."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още