IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с регулаторите свиха печалбата на Tencent

Нетната печалба на китайския технологичен гигант е намаляла с 2% през второто тримесечие

16:32 | 15.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен гигант Tencent обяви разочароващи приходи и печалба през второто тримесечие на фона на регулаторните препятствия пред бизнеса му с игри, съобщава Wall Street Journal.

Базираната в Шънджън компания обяви спад на нетната си печалба с 2% до 17,9 млрд. юана (2,7 млрд. долара) за трите месеца до края на юни. В същия период приходите ѝ са нараснали с 30% до 73,7 млрд. юана (10,7 млрд. долара). Анкетирани от  S&P Global Market Intelligence анализатори очакваха нетна печалба от 18,7 млрд. юана и приходи от 77,8 млрд. юана.

Това е „огромно разминаване“, казва Шон Янг, изпълнителен директор на Blue Lotus Capital Advisors. „Резултатите за второто тримесечие не са много добри“, допълва той.

Tencent е преследвана от редица регулаторни препятствия в последните месеци на фона на усилията ѝ да получи одобрението на китайските регулатори за продажбата на видеоигрите си, които са най-големият източник на приходи за компанията.

В понеделник тя съобщи, че китайските регулатори са блокирали продажбите на “Monster Hunter: World”, по-малко от седмица след като атакуваха платформата ѝ за разпространение на компютърни игри WeGame. Гейминг лицензът ѝ беше отнет, след като китайските регулатори получили „голям брой оплаквания“, съобщи компанията в комюнике. Очакваше се, че Monster Hunter ще подкрепи стагниращия ѝ бизнес с игри за настолни компютри, който отбеляза спад от 8% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината.

Спрямо първото тримесечие приходите от игри за мобилни телефони са намалели с 19% до 17,6 млрд. юана (2,5 млрд. долара). Това се дължи главно на „невъзможността за извличане на печалба от популярни тактически игри и момента на представяне на нови игри“, съобщи Tencent в комюнике.

Компанията не успя да извлече печалба от две мобилни версии на изключително популярната си игра за настолни компютри “PlayerUnknown’s Battlegrounds”. През 2017 г. Tencent получи лиценз за правата върху играта PUBG, както е известна сред феновете, от южнокорейската компания Bluehole и по-рано тази година пусна безплатните мобилни игри. Но китайският медиен регулатор все още не е одобрил закупуването им във виртуалното пространство.

За да може Tencent да извлече печалба от игрите, Националното управление „Радио и телевизионни станции“ и министерството на културата и туризма трябва да одобрят нови заглавия. Първият регулатор не е одобрявал нови игри от март, което е част от преструктурирането на регулаторните агенции, наблюдаващи индустрията, посочват анализатори.
Регулаторите все още са в „преходен период по отношение на правомощията, а това прави малко неясно кой трябва да отговаря за одобряването на игрите на този етап. Всичко беше спряно за около пет месеца“, казва Янг от Blue Lotus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още